"Ovo u Ukrajini je jedna od najvećih obmana od Drugog svetskog rata"

Hrvatski vojni analitičar Ante Kotromanović kaže da su ukrajinske akcije "briljantne, sjajne i genijalan taktički potez", kao i njihovo oslobađanje teritorija.

Izvor: index.hr
Podeli
Tanjug/AP Photo/Kostiantyn Liberov, File
Tanjug/AP Photo/Kostiantyn Liberov, File

"Ovo je jedna od većih vojnih obmana od Drugog svetskog rata. Izigrali su ruske snage i ne mogu verovati da su Rusi popili ovakvu foru", ističe Kotromanović.

"Mesecima se najavljivala ukrajinska ofanziva na jugu, ona nije imalaa nekog uspeha, a ona je bila manevar. Ukrajinske snage, što nije uspelo ni Rusima u šest meseci, uspele su da uđu u prostor koji su Rusi okupirali", dodaje on.

Na pitanje da li su Ukrajinci, a tako svi tvrde, zaista uspeli da prevare Ruse na način da su najavljivali ofanzivu na jugu, a onda svim silama udarili na istok zemlje, Kotromanović ističe da su zamaskirali pokrete hiljada vojnika, odigrali pravu igru.

"To znači da su tajno, neprimećeni, noću, u manjim grupama prešli. Nije lako prebaciti stotinjak tenkova na takva mesta. Nije ni slučajno da je Zelenski otpustio visoke zvaničnike zbog sumnje u curenje informacija. Očuvali su tajnost operacije. Rusija se skoncentrirala na jug, dovela i korpus s novom tehnikom, a onda je ovo bilo iznenađenje", navodi dalje.

Kaže da će ovo Ukrajincima podići moral, a šalje se poruka i Zapadu.

"Ovo je bio udarac u jetru i teško će pasti Rusima, izgubili su veliki deo teritorije i pitanje je kako će Rusi sada reagovati. Što će Putin? Ako želi prevladati na tom području, nisu u jednom danu do sada osvajali više nego jedan kilometar, moraće da angažuju veće snage, Ukrajinci rade vrlo dobro, obučavaju se, dobili su pomoć Zapada, rotiraju se, a Rusi to ne rade. Izgubili su hiljade, ali oni (Ukrajinci op.a.) to nadomeste", zaključuje hrvatski vojni analitičar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 583 idi na stranu