Udžbenik iz biologije na preispitivanju: Tražio ministar

Udžbenik iz biologije za osmi razred osnovne škole dospeće na ponovno preispitivanje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.09.2022.

14:18

Udžbenik iz biologije na preispitivanju: Tražio ministar
FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO PROSVETE, NAUKE I TEHNOLOSKOG RAZVOJA/ JELENA PAREZANOVIC

Naime, ministar prosvete Branko Ružić zatražio je danas od Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS) da ponovo ispita i da iznese stručno mišljenje o delu Programa nastave i učenja biologije za osmi razred osnovne škole, koji se odnosi na raznovrsnost biološke osnove pola i polnih karakteristika.

"Zbog polemike koja je u proteklih nekoliko dana prisutna u javnosti, a odnosi se na sadržaje udžbenika biologije za osmi razred, zahtevao sam da se Nacionalni prosvetni savet ponovo izjasni i da stručnu ocenu o tome da li je takav program u skladu sa naučnim teorijama koje prihvataju i po kojima rade biološki fakulteti, da li se i kroz njih odražava nacionalni interes, i pre svega, da li je to u najboljem interesu po obrazovanje naše dece", poručio je Ružić.

Kako je saopštilo Ministarstvo prosvete, on je rekao da u potpunosti razume i podržava da je potrebno da deca uče o toleranciji i međusobnom poštovanju, razumevanju različitosti i njihovom prihvatanju, ali "na bazi priznatih naučnih teorija i u skladu sa politikama države u kojoj živimo".

Pre nekoliko dana Dveri su zatražile da se sporne lekcije iz biologije, ali i iz istorije, koje se, tvrdi taj Pokret, bave propagandom homoseksualizma i tranšeksualizma maloletnim licima, odmah uklone iz udžbenika.

Kako navode, oni krše Ustav i zakone Srbije i koriste lažne podatke u svrhu propagande.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: