Novo Putinovo upozorenje: "Katastrofalne posledice"; dobio i poziv: Povucite

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je Makrona na "katastrofalne posledice" napada na ukrajinsku nuklearnu elektranu u Zaporožju, saopštio je Kremlj.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 11.09.2022.

18:00

Novo Putinovo upozorenje:
EPA-EFE/Sergei Bobylev/TASS Host Photo Agency

Putin je u telefonskom razgovoru sa Makronom, skrenuo pažnju na "redovne ukrajinske napade na lokaciju elektrane u Zaporožju, uključujući odlaganje radioaktivnog otpada, što bi moglo da dovede do katastrofalnih posledica", navodi se u saopštenju.

Ruski predsednik je takođe obavestio francuskog o "merama koje su preduzeli ruski stručnjaci da obezbede bezbednost i podvukao potrebu da se izvrši pritisak na vlasti u Kijevu kako bi bombaški napadi na fabriku odmah prestali".

Predsednici su izrazili spremnost da sarađuju "na depolitizovan način" u vezi sa situacijom u elektrani uz učešće Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), dodaje se u saopštenju i navodi da je razgovor održan na inicijativu Makrona.

A francuski predsednik Emanuel Makron rekao je Putinu da je bezbednost nuklearne elektrane Zaporožje ugrožena zbog toga što su je zauzele ruske trupe.

Jelisejska palata je u saopštenju navela da je Makron zatražio od Putina da povuče teško i lako naoružanje iz nuklearne elektrane i kazao mu da bi Moskva trebalo da se pridržava preporuka Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) kako bi osigurala bezbednost na toj lokaciji, preneo je Rojters.

Makron će, kako se dodaje u saopštenju, ostati u kontaktu sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, kao i sa generalnim direktorom IAEA, a narednih dana će ponovo razgovarati sa Putinom kako bi se postigao sporazum koji garantuje bezbednost u nuklearnoj elektrani.

Prethodni razgovor Putin-Makron bio je 19. avgusta i tada su takođe pominjali nuklearnu elektranu u Zaporožju.

Elektrana na jugu Ukrajine, i pod kontrolom ruskih snaga, bombardovana je nekoliko puta poslednjih nedelja, a Moskva i Kijev međusobno optužuju za te napade.

Ukrajinske vlasti su ranije danas najavile gašenje šestog, poslednjeg reaktora elektrane uz obrazloženje da mu je potrebno hlađenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: