Čarls III od danas i kralj Australije i Novog Zelanda; princ Vilijam počastvovan svojom titulom

Kralj Čarls Treći danas je zvanično imenovan za monarha Australije i Novog Zelanda, na ceremonijama održanim u obe zemlje povodom njegovog stupanja na presto.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 11.09.2022.

16:45

Čarls III od danas i kralj Australije i Novog Zelanda; princ Vilijam počastvovan svojom titulom
EPA-EFE/NEIL HALL

Australijski generalni guverner Dejvid Harli (David Hurley) u Kanberi je proglasio princa Čarlsa za australijskog kralja Čarlsa Trećeg.

Premijerka Novog Zelanada Džasinda Arden (Jasinda) je na sličnoj ceremoniji u Veligtonu pozdravila Čarlsa rekavši da on voli Novi Zeland i da je dosledno pokazivao svoju duboku zabrinutost za naciju.

Obe ceremonije su bile čiste formalnosti. Australija i Novi Zeland su dve bivše britanske kolonije, koje su decenijama nezavisne, ali su zadržale monarha kao šefa države.

Australijski premijer Entoni Albaniz (Anthony Albanese), koji uskoro putuje u London da prisustvuje sahrani kraljice Elizabete Druge (Eliazbeth), izjavio je da će 22. septembar biti državni praznik u Australiji u čast pokojne kraljice.

Elizabeta Druga (96), koja je preminula 8. septembra u dvorcu u Škotskoj, biće sahranjena 19. septembra u Londonu.

Princ Vilijam počastvovan

Britanski princ Vilijam izjavio je, tokom razgovora s prvim ministrom Velsa Markom Drejkfordom, da je počastvovan time što je proglašen princom od Velsa, saopštila je danas Kensingtonska palata.

Posle smrti kraljice Elizabete II, britanski kralj Čarls III proglasio je u subotu svog najstarijeg sina princa Vilijama i njegovu suprugu Ketrin princom i princezom od Velsa, što su titule koje su nosili Čarls i njegova bivša supruga Dajana.

"Princ Vilijam je preneo svoju i princezinu duboku naklonjenost Velsu", navodi Kensingtonska palata, podsećajući da su za svoj prvi porodični dom princ i princeza izabrali Vels u prvim mesecima po rođenju njihovog sina, princa Džordža.

Navodi se i da će princ Vilijam i princeza Ketrin "provesti naredne mesece i godine produbljujući odnose sa zajednicama širom Velsa, javio je Rojters.

Vilijam takođe nasleđuje svog oca kao vojvoda od Kornvola, prenosi Bi-Bi-Si.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: