Ozakonili nuklearku: Ničim nas nećete zaustaviti, ne pokušavajte: Rusija: Normalno

Severna Koreja je usvojila zakon kojim zvanično utvrđuje nastavak politike nuklearnog naoružavanja.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Lee Jin-man
Tanjug/AP Photo/Lee Jin-man

Severnokorejski lider Kim Džong Un poručio je da je taj proces "nepovratan" i zabranio je bilo kakve pregovore o denuklearizaciji, prenosi Rojters.

Ova odluka dolazi u trenutku kada se procenjuje da je Severna Koreja sprema da nastavi nuklearna testiranja, po prvi put od 2017, nakon istorijskih samita sa tadašnjim predsednikom SAD Donaldom Trampom i drugim svetskim liderima 2018. , koji nisu uspeli da ubede Kima da odustane od razvoja nuklearnog naoružanja, navodi britanska agencija.

Vrhovna narodna skupština u Pjongjangu usvojila je ovaj zakon u četvrtak, izvestila je državna novinska agencija KCNA.

On precizira kada se nuklearno oružje može koristiti, uključujući tu i zaštitu strateških sredstava zemlje i situaciju ako ona bude napadnuta.

Zakonom se takođe zabranjuje bilo kakvo deljenje nuklearnog oružja ili tehnologije sa drugim zemljama, izvestila je KCNA.

„Najveći značaj donošenja zakona o politici nuklearnog oružja je da se povlači nepovratna linija kako ne bi bilo pogađanja oko našeg nuklearnog naoružanja“, poručio je Kim u govoru u Vrhovnoj narodnoj skupštini.

On je upozorio SAD i njihove saveznike u Aziji da će Severna Koreja koristiti svoje nuklearno oružje kada bude ugrožena.

"Cilj Sjedinjenih Država nije samo da eliminišu našu nuklearnu moć, već da nas na kraju primoraju da se predamo ili oslabimo svoje pravo na samoodbranu, kroz odustajanje od naših nuklearnih bombi, kako bi one mogle da sruše našu vladu u bilo kom trenutku “, rekao je Kim u govoru koji je objavila KCNA, prenosi AP.

On je još naglasio da nikakve sankcije ne mogu da primoraju Pjongjang da odustane od razvoja nukleranog oružja.

„Neka nas sankcionišu na 100 dana, 1.000 dana, 10 godina ili 100 godina.Nikada se nećemo odreći svojih prava na samoodbranu koja čuvaju egzistenciju naše zemlje i bezbednost našeg naroda, samo da bismo privremeno ublažili poteškoće sa kojima se sada suočavamo“, rekao je severnokorejski vođa, prenosi američka agencija.

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena ponudila je da razgovara sa Pjongjangom bilo kada i na bilo kom mestu, a predsednik Južne Koreje Jun Suk Jol saopštio je da će njegova zemlja pružiti ogromnu ekonomsku pomoć Severnoj Koreji, ako pokaže konkretne korake u odustajanju od svog nuklearnog arsenala, navodi Rojters.

Rusija reagovala na Dekret

Dekret Severne Koreje, prema kome zemlja zadržava pravo da odgovori nuklearnim napadom na neizbežnu spoljnu pretnju, predstavlja odbrambenu strategiju, rekao je zamenik šefa međunarodnog komiteta Saveta federacije Rusije Vladimir Džabarov.

„Mislim da se radi o odbrambenoj strategiji, pošto stalno ili Amerikanci ili Japanci pokušavaju da ograniče bilo kakve akcije Severne Koreje u pravcu nuklearnih istraživanja i prete uništenjem“, ocenjuje Džabarov. Po njegovim rečima, u Severnoj Koreji osećaju tu pretnju, a novi dekret je za Pjongjang jedina garancija bezbedne egzistencije". "Stoga oni imaju pravo na to, oni nikome ne prete, samo žele da zaštite svoju teritoriju", rekao je Džabarov. Takođe je dodao da odluka Severne Koreje ne predstavlja pretnju za Rusiju, koja smatra Severnu Koreju prijateljskom zemljom. "Odnos nuklearnih snaga u svetu neće se mnogo promeniti, jer mi znamo da postoje sile koje imaju nuklearno oružje, samo to ne ističu", ocenio je ruski senator. Senator je podsetio na situaciju kada je bivši američki predsednik Donald Tramp poslao nosač aviona ka obalama Severne Koreje, "ali se na vreme zaustavio, jer je lider Severne Koreje rekao da će biti upotrebljeno nuklearno oružje". Odreagovao je i direktor odeljenja za Aziju pri Ministarstvu spoljnih poslova Rusije Georgij Zinovjev, koji je rekao da Rusija pažljivo prati svaku vojnu aktivnost na Korejskom poluostrvu. "Polazimo od toga da Pjongjang de fakto nastavlja da se pridržava moratorijuma na nuklearna ispitivanja koji je jednostrano proglašen još 2018. godine", rekao je Zinovjev, istakavši da su, sa druge strane, protivnici Pjongjanga krenuli putem eskalacije. Kako je rekao, Moskva poslednjih meseci primećuje "uzdržanost Severne Koreje u raketnoj sferi". Zinovjev je takođe istakao da je u kontekstu nedavnih koraka SAD i njihovih saveznika u regionu, uključujući intenziviranje vojnih vežbi, teško ubediti Severnu Koreju da se njena bezbednost može osigurati političkim, a ne vojno-tehničkim sredstvima. On je podsetio da Vašington preduzima korake usmerene na formiranje trilateralnog bloka na osnovu svojih vojno-političkih saveza sa Japanom i Južnom Korejom. Kako je dodao, SAD takođe govore o namerama da rasporede strateške snage i sredstva na Korejskom poluostrvu, a nastavile su velike terenske manevre sa Seulom. Ruski diplomata je pozvao Vašington i Seul da na delu potvrde spremnost za dijalog sa Severnom Korejom kako bi se rešila pitanja koja brinu Pjongjang.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 583 idi na stranu