NATO je u BiH ako samo jedan glas izostane; Mediji: Izostaće

Savet bezbednosti UN bi trebalo da u oktobru ili novembru razmatra produženje mandata EUFOR-a u BiH.

Izvor: B92

Petak, 09.09.2022.

13:08

NATO je u BiH ako samo jedan glas izostane; Mediji: Izostaće
EPA/Drago Vejnovic

Međutim, ako se neka od stalnih članica SB s tim ne složi, misija EUFOR-a će se završiti.

Sarajevski portal Istraga.ba objavio je, pozivajući se na diplomatske izvore, da je Rusija već donela odluku da ne podrži protužetak misije EUFOR-a u BiH. U tom slučaju, kako je ranije već najavljeno, NATO će rasporediti svoje snage u BiH.

Čelnici NATO su već obavestili vlasti u BiH da trenutno razmatraju plan raspoređivanja svojih jedinica koje će zameniti snage EUFOR-a, ako Rusija stavi veto na produžetak misije EUFOR u Savetu bezbednosti UN-a.

Sarajevski portal Kliks objavio je i da će u Sarajevo u ponedeljak doputovati američka ambasadorka pri NATO-u Džulijen Smit, koja će razgovarati s ministrom odbrane BiH Sifetom Podžićem i posetiti NATO bazu u Butmiru.

Mandat EUFOR-a u BiH traje do 3. novembra. Ako se mandat ne produži pre tog datuma, snage EUFOR-a koje su pojačane u poslednjih šest meseci, moraće napustiti Bosnu i Hercegovinu.

Bivši vojni predstavnik BiH pri NATO-u Alija Kožljak ranije je izjavio da NATO već ima mandat da deluje u BiH i da ne treba nikakva nova odluka u tom smislu, jer je BiH potpisala Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP).

NATO, kako je naveo Kožljak, u BiH može da deluje i u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti UN-a iz 2004. godine i preuzme ulogu bezbednosnog garanta koji je dobio po Dejtonskom sporazumu, ako EUFOR nije u mogućnosti da to uradi.

Portal Istraga naveo je da će srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik 20. septembra, na sastanku s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, tražiti da Moskva ne stavi veto na produženje mandata EUFOR-a, jer će, u protivnom, NATO zameniti trupe EUFOR-a.

"Milorad Dodik preko Mađarske i Francuske pokušava da izlobira donošenje odluke prema kojoj bi jedinice EUFOR-a bile stacionirane samo na području Federacije BiH", naveo je ovaj portal.

Dodaje se da je jedan od zagovornika te ideje bio i francuski general Brice Houdet, operativni komandant EU za operaciju EUFOR-a.

"To je oficir koji se u maju ove godine sastao sa Miloradom Dodikom, posle čega je Dodik kazao da 'EUFOR ima njegovu podršku'", naveo je portal Istraga, dodavši da je general Houdet ubrzo posle ovog sastanka napustio funkciju operativnog komandanta EU za misiju Altea, jer je, "Dodiku odao poverljive informacije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: