Preminula britanska kraljica Elizabeta Druga

Britanska kraljica Elizabeta Druga preminula je danas u svojoj 97. godini života.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.09.2022.

19:15

Preminula britanska kraljica Elizabeta Druga
Tanjug/AP Photo/Alastair Grant, Pool

"Kraljica je umrla mirno u Balmoralu danas popodne", navedeno je u prvom zvaničnom saopštenju kraljevske porodice na Tviter nalogu.

Dodaje se i da će "kralj i kraljica supruga ostati večeras u Balmoralu i sutra će se vratiti u London". Elizabeta II (Elizabeta Aleksandra Meri) rođena je 21. aprila 1926. godine u Londonu.

Bila je monarh 15 kraljevskih zemalja Komonvelta i vrhovni poglavar Crkve Engleske.

Nakon nasleđivanja prestola 6. februara 1952, Elizabeta je postala poglavar Komonvelta i kraljica sedam nezavisnih država Komonvelta: Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, Australije, Novog Zelanda, Pakistana i Cejlona. Njeno krunisanje održano sledeće godine je bilo prvo koje je prenošeno na televiziji.

Od 1956. do 1992. broj njenih kraljevstava se menjao kako su neke teritorije dobijale nezavisnost, a neka kraljevstva su postale republike.

Do danas, pored četiri prvonabrojane države, Elizabeta je bila kraljica Jamajke, Bahama, Grenade, Papue Nove Gvineje, Solomonskih Ostrva, Tuvalua, Svete Lucije, Sent Vinsenta i Grenadina, Antigve i Barbude i Sent Kitsa i Nevisa. Ona je najstariji vladajući monarh na svetu i najdugovečniji britanski monarh.

Dana 9. septembra 2015. oko 18.30 časova po centralnoevropskom vremenu je postala britanski monarh koji je najduže vladao i ženski monarh koji je najduže vladao, čime je prestigla kraljicu Viktoriju.

Vučić uputio telegram: "U ime građana Republike Srbije i u svoje ime, upućujem iskreno i duboko saučešće" Podsetimo, britanski javni servis BBC prekinuo je redovan program kako bi izveštavao o stanju kraljice Elizabete (96) koja je stavljena pod medicinski nadzor u Balmoralu.

Takođe, britanski princ Čarls i njegov sin princ Vilijam otputovali su hitno u rezidenciju Elizabete Druge u zamku u Škotskoj. Princ od Velsa je otputovao u Balmoral zajedno sa suprugom Kamilom, vojvotkinjom od Kornvola, saopštio je portparol njegove kraljevske rezidencije.

Kensingtonska palata potvrdila je da je u Balmoral otputovao i princ Vilijam.

Britanski mediji preneli su i da su ostali članovi porodice takođe pozvani u Balmoral, dok se na društvenim mrežama spekulisalo da su otišli na poslednji pozdrav.

O ozbiljnosti situacije govorila je i činjenica da su svi članovi oba doma Britanskog parlamenta dobili obaveštenje o tome, kao i članovi tek izabranog kabineta nove premijerke Liz Tras.
  • Najnovija dešavanja iz Britanije pratite iz minuta u minut putem našeg LIVE bloga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: