Neće Putin, on hoće: Vojska na granici sa zemljom koja je rekla "napašće nas Rusija"

Beloruska vojska započela je vojne vežbe tik uz granicu s Poljskom, dan nakon što je iz Poljske poručeno da postoji realan strah od sukoba te zemlje s Rusijom.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.09.2022.

09:00

Neće Putin, on hoće: Vojska na granici sa zemljom koja je rekla
EPA-EFE/ ARTUR RESZKO/Ilustracija

Vojna vežba održava se u kraj granice s Polskom, glavnom gradu Minsku i u severoistočnom regionu Vitebsk, a kako je jutros objavilo belorusko ministarstvo odbrane, a prenosi Reuters, vežba će trajati sedam dana i u njoj će vojnici vežbati "oslobađanje teritorije koju je privremeno okupirao neprijatelj".

Takođe, deo vežbi nazvan je i "uspostavljanje kontrole nad pograničim regionima", stoji u saopštenju beloruskog ministarstva odbrane.

Belorusija tvrdi da, s obzirom na broj uključenih vojnika i opreme, nisu morali da obavesti nikoga o vežbi, po pravilima OEBS-a, ali je zvanični MInsk, s druge strane, na vežbu kao posmatrače pozvao predstavnike vojno-diplomatskog kora stranih država.

Vežba, pa još i na granici s Poljskom, dolazi u trenutku kada je zamenik ministra odbrane Poljske, izjavio da ta zemlja strahuje od otvorenog sukoba s Rusijom, zog čega je doneta odluka da se oružane snage Poljske reformišu kako bi bile što spremnije za eventualni sukob.

Moskva se za sada nije oglašavala po tom pitanju, ali se održavanje vojnih vežbi Belorusije, čiji predsednik Aleksandar Lukašenko je saveznik Vladimira Putina i koji je više puta istakao da će se, ako zatreba, pridružiti svom ruskom kolegi u ratu Ukrajini, može tumačiti i kao čista provokacija.

Podsećanja radi, Lukašenko je odavno dozvolio Putinu da vosjku u Ukrajinu šalje sa beloruske teritorije.

Takođe, na granicu s Belorusijom vojsku je dopremila Ukrajina zbog tih signala da bi se Lukašenko mogao priključiti ruskoj agresiji na tu zemlju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: