Erdogan "zagrmeo": "Okupirali ste. Jedne noći iznenada ću doći"

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan optužio je danas Grčku da je okupirala ostrva u Egejskom moru koja imaju demilitarizovani status.

Izvor: B92

Subota, 03.09.2022.

17:50

Erdogan
EPA-EFE/MYKOLA TYS

Zapretio je da je Ankara spremna da uradi "ono što je potrebno" kada dođe vreme.

Erdogan danas je zapretio Grčkoj da će "jedne noći iznenada doći".

Erdogan je ranije koristio tu frazu da nagovesti vojne operacije u Siriji i Iraku protiv kurdskih militanata i nekoliko puta je ostvario tu pretnju.

Govoreći na sajmu vazdušne tehnologije u Samsunu gde je Turska predstavila prototip bespilotnog borbenog aviona, Erdogan se obrušio na susednu Grčku sa kojom rastu političke i vojne tenzije.

Turska je optužila Grčku da je koristila raketne sisteme S-300 ruske proizvodnje na Kritu da bi ih usmerila na turske avione u avgustu.

Ankara je takodje saopštila da su grčki F-16 uznemiravali turske avione stavljajući ih pod blokadu radara tokom misije NATO-a iznad istočnog Mediterana

Atina je takodje optužila Tursku za kršenje njenog vazdušnog prostora. Iako obe članice NATO-a, Turska i Grčka imaju višedecenijske sporove oko nekoliko pitanja, medju kojima su teritorijalne pretenzije u Egejskom moru i nesuglasice oko tamošnjeg vazdušnog prostora.

Turska tvrdi da Grčka krši medjunarodne sporazume militarizujući ostrva u Egejskom moru. "Okupacija ostrva nas ne sputava. Kad dodje vreme, uradićemo šta je potrebno. Kao što kažem, jedne noći možemo iznenada doći", rekao je Erdogan danas.

Turska i Grčka se ne slažu po brojnim pitanjima, a Ankara je nedavno optužila Atinu da je naoružala demilitarizovana ostrva u Egeju, što je Atina negirala.

On je podsetio Grčku na istoriju. "Preporučujem Grčkoj da pogleda istoriju. Ukoliko Atina ode predaleko, cena će biti visoka. Imamo jednu stvar da poručimo Grčkoj, a to je da se seti Izmira", rekao je Erdogan gostujući u severnoj pokrajini Samsun.

Izmir je pokrajina na zapadnoj obali Egejskog mora Turske, poznata i po tome što su na tom mestu turske snage proterale grčke snage.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: