Iran zaplenio američke dronove

Iran je saopštio da je njegova ratna mornarica u Crvenom moru zaplenila dva američka pomorska drona i potom ih pustila, prenosi AP.

Izvor: B92

Subota, 03.09.2022.

09:06

Iran zaplenio američke dronove
Ilustracija / Foto: Depositphoto/boscorelli

Iranska državna televizija emitovala je snimke koji su, kako je navela, napravljeni na iranskom razaraču "Džamaran", gde mornari razgledaju, kako izgleda, dve jedrilice-drona "Sejldron eksplorer", navodi američka agencija.

Državna televizija je izvestila da je iranska mornarica u četvrtak pronašla "nekoliko špijunskih brodova bez posade, napuštenih na međunarodnim pomorskim rutama''.

"Posle dva upozorenja upućena američkom razaraču da izbegne moguće incidente, Džamaran je zaplenio dva plovila", navodi se u saopštenju i dodaje da je "posle obezbeđenja državne pomorske rute mornarica oslobodila plovila u bezbednoj zoni".

Saopšteno je i da je Američka mornarica upozorena da izbegava ponavljanje sličnih incidenata u budućnosti.

Ovo je drugi takav slučaj u poslednjih nekoliko dana, dok vlada neizvesnost oko pregovora o obnavljanu iranskog nuklearnog sporazuma sa svetskim silama, navodi američka agencija.

U prethodnom takvom slučaju u Persijskom zalivu je reagovala iranska Revolucionarna garda, a ne redovna ratna mornarica.

Američka Peta flota pokrenula je operaciju s plovilima bez posade "Task Fors 59“ prošle godine, prenosi AP.

Odgovornost Pete flote proteže se između ostalog i na važni Ormuški moreuz,uski prolaz Persijskog zaliva kroz koji se odvija 20 odsto ukupnog transporta nafte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: