Iran zaplenio američke dronove

Teheran -- Iran je saopštio da je njegova ratna mornarica u Crvenom moru zaplenila dva američka pomorska drona i potom ih pustila, prenosi AP.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija / Foto: Depositphoto/boscorelli
Ilustracija / Foto: Depositphoto/boscorelli

Iranska državna televizija emitovala je snimke koji su, kako je navela, napravljeni na iranskom razaraču "Džamaran", gde mornari razgledaju, kako izgleda, dve jedrilice-drona "Sejldron eksplorer", navodi američka agencija.

Državna televizija je izvestila da je iranska mornarica u četvrtak pronašla "nekoliko špijunskih brodova bez posade, napuštenih na međunarodnim pomorskim rutama''.

"Posle dva upozorenja upućena američkom razaraču da izbegne moguće incidente, Džamaran je zaplenio dva plovila", navodi se u saopštenju i dodaje da je "posle obezbeđenja državne pomorske rute mornarica oslobodila plovila u bezbednoj zoni".

Saopšteno je i da je Američka mornarica upozorena da izbegava ponavljanje sličnih incidenata u budućnosti.

Ovo je drugi takav slučaj u poslednjih nekoliko dana, dok vlada neizvesnost oko pregovora o obnavljanu iranskog nuklearnog sporazuma sa svetskim silama, navodi američka agencija.

U prethodnom takvom slučaju u Persijskom zalivu je reagovala iranska Revolucionarna garda, a ne redovna ratna mornarica.

Američka Peta flota pokrenula je operaciju s plovilima bez posade "Task Fors 59“ prošle godine, prenosi AP.

Odgovornost Pete flote proteže se između ostalog i na važni Ormuški moreuz,uski prolaz Persijskog zaliva kroz koji se odvija 20 odsto ukupnog transporta nafte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 583 idi na stranu