"Ignorišu upozorenja – moraćemo da pucamo"

Nakon što je Tajvan srušio kinesku bespilotnu letelicu koja je letela iznad tajvanskog ostrva Lion u blizini kineske obale, oglasio se premijer Tajvana.

Izvor: B92

Petak, 02.09.2022.

14:47

EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

Tajvanska vojska je u četvrtak prvi put oborila neidentifikovani civilni dron koji je ušao u njegov vazdušni prostor u blizini kineskog grada Sjamena, nakon što je tajvanska vlada obećala da će suzbiti povećanje takvih slučajeva.

Zvanični Peking je optužio Tajvan da pokušava da eskalira tenzije zbog incidenta, koji je usledio nakon pritužbi ostrvljana na sve veći broj kineskih aviona koji lete iznad oblasti iznad ostrva Kinmen.

Su je rekao novinarima da je Tajvan u više navrata izdavao upozorenja i tražio od Kine da se ne približava "njihovom pragu".

"Više puta se ignorišu naša upozorenja Kini da prestane da šalje dronove. Nije nam preostalo ništa drugo nego da delujemo u samoodbrani i pucamo. Ovo je najprikladnija reakcija nakon ponovljenih upozorenja. Kina bi morala da bude uzdržana", rekao je on.

"Nikada nećemo provocirati, uradićemo ono što je najprikladnije da zaštitimo svoju zemlju i svoj narod."

Iz Pekinga stiže poruka portparola ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijana, koji je rekao da pokušaj vladajuće partije Tajvana da poveća tenzije "ne znači ništa". Tajvanski mediji su citirali komentar kineske Kancelarije za odnose sa Tajvanom o obaranju drona, rekavši da je "pokušaj Tajvana da eskalira tenzije krajnje smešan“.

Prema saopštenju za javnost tajvanske vojske, dron je oboren nakon što je ušao u vazdušni prostor u blizini ostrva Lajon i srušio se u more. Kineska odbrambena komanda saopštila je u petak da su njene snage otkrile još dve bespilotne letelice koje su brzo poletele nazad u Sjamen nakon što su vojnici ispalili rakete da ih upozore.

Ostrva Kinmen, na svojoj najbližoj tački, udaljena su samo nekoliko stotina metara od kineske teritorije i nalaze se naspram kineskih gradova Sjamen i Kvandžou.

Kina, koja tvrdi da je Tajvan svoju teritoriju uprkos prigovorima demokratski izabrane vlade u Tajpeju, pokrenula je vojne vežbe u blizini ostrva nakon posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi početkom avgusta i te vežbe su nastavljene.

Putovanje je razbesnelo Peking, koji je to video kao pokušaj SAD da se mešaju u unutrašnje stvari Kine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: