Ne plaše se radijacije: "Ne idemo nigde, ostajemo do kraja"

Stručnjaci IAEA ostaju u Zaporožju do kraja.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 01.09.2022.

20:26

Ne plaše se radijacije:
Tanjug/AP Photo/Andriy Andriyenko

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi, koji je posetio danas nuklearnu elektranu Zaporožje, rekao je da će stručnjaci IAEA ostati u tom postrojenju i da će biti organizovano njihovo stalno prisustvo.

"Ne idemo nigde. IAEA je sada tamo, u postrojenju je i ne pomera se - tu će ostati. Imaćemo stalno prisustvo u postrojenju, sa nekim od mojih stručnjaka", rekao je novinarima Grosi, koji je napustio nuklearnu elektranu, nakon što je u njoj boravio nekoliko sati. Kako je objasnio, ti stručnjaci će obezbediti, kako je rekao, nepristrasnu, neutralnu i tehnički ispravnu procenu onoga što se dešava na terenu. On je dodao da će nastaviti da brine dok se situacija u Zaporožju ne stabilizuje, prenosi Rojters.

"Brinuo sam, brinem i nastaviću da brinem za postrojenje dok ne budemo imali stabilniju i predvidljiviju situaciju", poručio je Grosi.

RIA Novosti su ranije objavile da je Grosi, koji je predvodio misiju IAEA u poseti Zaporožju, napustio nuklearku i da je rekao da je prikupljeno mnogo informacija.

Misija IAEA, na čelu sa Grosijem, stigla je u danas u Zaporožje, gde su šef delegacije ruske agencije za atomsku energiju "Rosatom" i zaposleni u Zaporoškoj NE sproveli delegaciju IAEA kroz teritoriju nuklearke i pokazali delove oštećene tokom granatiranja.

Rusija i Ukrajina strahuju od moguće radijacije zbog granatiranja postrojenja, za koje se međusobno optužuju. Pročitajte još:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: