Putin upozorio: "Počeli su da stvaraju antirusku enklavu, zato..."

Misija Rusije i njenih vojnika je da se prekine rat koji je Kijev vodio protiv Donbasa, kao i zaštita same Rusije, izjavio je Vladimir Putin u Kalinjingradu.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.09.2022.

16:08

Putin upozorio:
Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianiæenko, Pool

Na teritoriji Rusije je stvarana antiruska enklava, rekao je Putin.

"Na teritoriji današnje Ukrajine počeli su da stvaraju antirusku enklavu koja predstavlja pretnju po našu zemlju. Zato naši momci, koji se tamo bore, štite i stanovnike Donbasa, štite i samu Rusiju. I to, naravno, zaslužuje podršku čitavog društva", rekao je Putin.

Kako je rekao, "smatraju da se u Ukrajini dešava nekakva agresija, ali ukrajinske vlasti su počele rat protiv svojih sunarodnika", a zadatak Rusije je – da to zaustavi.

"Nakon državnog udara u Ukrajini 2014. godine veći deo stanovnika Donjecka, Luganska, Krima nije hteo da prizna puč. To nije tema za decu, ali je prilično jasna. Protiv njih su praktično pokrenuli rat i vodili su ga osam godina. Naš zadatak, misija naših vojnika, ustanika Donbasa je da zaustavimo taj rat, da zaštitimo ljude. Naravno, da zaštitimo samu Rusiju, jer su na teritoriji današnje Ukrajine počeli su da stvaraju antirusku enklavu koja predstavlja pretnju po našu zemlju. Zato naši momci, koji se tamo bore, štite i stanovnike Donbasa, štite i samu Rusiju", rekao je Putin.

Po njegovim rečima, to zaslužuje podršu čitavog društva, pa i mladih ljudi. "Ti momci, koji se tamo bore, rizikuju svoje zdravlje, a mnogi ginu. Oni treba da znaju za šta daju svoj život – za Rusiju i za ljude koji žive u Donbasu“, rekao je ruski lider. Prema rečima Putina, u savremenom svetu je teško odseći neku zemlju od nečega. "U svetu širenja informacija, uključujući naučne informacije i tako dalje… Kako se to može zamisliti. Praktično je nemoguće", ocenio je ruski predsednik.

Kao primer je naveo naučne projekte sa evropskim partnerima u oblasti fizike, gde Rusija učestvuje sa preko 70 odsto.

"U svemiru, i pored svih poteškoća, partneri saopštavaju da žele da nastave saradnju, jer danas se na Međunarodnu svemirsku stanicu mogu isporučiti materijali, oprema, kosmonauti, i Amerikanci to mogu, ali to je skuplje nego našim raketama", pojasnio je Putin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: