Poljaci optužili Beloruse: Srušili ste

Poljska vlada je danas navela da su vlasti u susednoj Belorusiji srušile spomen-obeležje na kome se nalaze grobovi poljskih boraca otpora.

Izvor: Beta

Četvrtak, 25.08.2022.

23:20

Poljaci optužili Beloruse: Srušili ste
Ilustracija: Shutterstock/Aritra Deb

Oni su poginuli boreći se sa sovjetskim vojnicima tokom Drugog svetskog rata.

Portparol poljskog ministarstva spoljnih poslova Lukaš Jasina napisao je na svom ;Tviter nalogu da se "varaju oni koji misle da se ljudsko sećanje na heroje može iskoreniti. Režim će platiti za ta dela varvarstva".

Optužba, zasnovana na izveštajima poljske manjine u Belorusiji, usledila je dan nakon što je poljska vlada saopštila da ruši spomenik vojnicima sovjetske Crvene armije u jugozapadnoj Poljskoj. Iz Belorusije još nema komentara, a nije ni jasno da li je razvoj događaja povezan.

Belorusija je od početka jula uništila dva poljska ratna groblja. Minsk je preduzeo oštre korake protiv poljske manjine, hapseći njene lidere, otkako je Poljska podržala opoziciju protiv predsednika Aleksandra Lukašenka.

Poljska se takođe pridružila međunarodnim sankcijama Belorusiji zbog njene uloge u ratu Rusije protiv Ukrajine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: