Amerikanci uhvaćeni: Kradu? Snimljen beskonačan niz cisterni VIDEO

Kineska novinska agencija Sinhua objavila snimak na kom je prikazana beskonačna kolona cisterni koje prevoze naftu iz Sirije ka američkoj bazi u Iraku.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.08.2022.

10:00

Amerikanci uhvaćeni: Kradu? Snimljen beskonačan niz cisterni VIDEO
EPA-EFE/AHMED MARDNLI

Kako se navodi, cisterne pune nafte natankane su u severoistočnoj sirijskoj provinciji Hasakah, a nafta je namenjena američkim vojnim bazama koje se nalaze u susednom Iraku.

“Radeći to, SAD ne samo da kradu naftu iz Sirije, već uništavaju čitav ekonomski lanac u toj ratom izmučenoj zemlji”, ocenila je kineska agencija.

Provincija Hasakah je inače najbogatija upravo naftom, ali i žitaricama.

Sirijsko ministarstvo za naftu saopštilo je da Amerika, ali i strani plaćenici, dnevno ukradu oko 66.000 barela nafte dnevno, što je u proseku oko 80 odsto od ukupnog sirijskog izvoza nafte.

Istovremeno, navodi se u snimku, Sirijci se svakoga dana suočavaju sa nestašicama goriva na pumpama i prinuđeni su da čekaju u redovima kako bi napunili rezervoare svojih vozila.

Sirijski eksperti optužili su SAD za ozbiljna kršenja prava u Siriji i to još od 2014, navodeći da pod izgovorom borbe protiv sirijskog režima i Islamske države Amerika svakodnevno krade ogromnu količinu nafte, ali i namerno podriva sve napore Sirije za obnovu poljoprivrede namećući im sankcije. Sirijci za to vreme umiru od gladi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: