Srećan rođendan, a od "ujka Sema" 3 milijarde

Predsednik SAD Džozef Bajden objavio, šest meseci od početka ruske invazije na Ukrajinu, da šalje novu vojnu pomoć Kijevu, vrednu 2,98 milijardi dolara.

Izvor: Beta/AP

Sreda, 24.08.2022.

14:54

Srećan rođendan, a od
EPA-EFE/JIM LO SCALZO

U danu kada Ukrajina slavi 31. godišnjicu nezavisnosti od Sovjetskog saveza i tačno šest meseci od početka ruske invazije, Bajden je naveo da će nova pomoć omogućiti Ukrajini da nabavi sisteme protivvazduhoplovne odbrane, artiljerijske sisteme i municiju, bespilotne letelice i drugu opremu kako bi osigurala nastavak odbrane na duži rok.

"Znam da je ovaj dan nezavisnosti gorko-sladak za mnoge Ukrajince, jer su hiljade ubijene ili ranjene, milioni su raseljeni iz svojih domova, i mnogi drugi su postali žrtve ruskih zločina i napada. Ali šest meseci nemilosrdnih napada samo su ojačali ponos Ukrajinaca na njih same, na njihovu zemlju i na 31 godinu njihove nezavisnosti", kazao je Bajden.

Uz pružanje dugoročne pomoći koju Ukrajina može da koristi za potencijalne buduće potrebe odbrane, novi paket ima za cilj da uveri ukrajinske zvaničnike da SAD nameravaju da nastave podršku, bez obzira na kontinuirane sukobe.

"SAD su posvećene podršci narodu Ukrajine, koji nastavlja borbu za odbranu suvereniteta", dodao je Bajden.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: