Skandalozan predlog Letonije: Izopštite ih, skroz

Predsednik Letonije saopštio je da bi sve etničke Ruse koji žive u njegovoj zemlji, a koji nisu lojalni letonskoj vladi, trebalo izolovati iz društva.

Izvor: B92

Sreda, 24.08.2022.

13:12

Skandalozan predlog Letonije: Izopštite ih, skroz
EPA-EFE/Toms Kalnins

Govoreći o pozitivnim i negativnim posledicama konflikta u Ukrajini po njegovu zemlju, predsednik Letonije Egils Levits istakao je da je trenutno goruće pitanje “deo ruskog društva koji nije lojalan državi u kojoj žive”.

"Naš zadatak je da se time pozabavimo i da te ljude izolujemo iz društva", preneo je njegove reči litvanski nacionalni emiter LSM.

To bi, kako kaže, bio negativan efekat rata u Ukrajini po Letoniju, a pozitivan bi bio taj što je porastao patriotizam i nacionalizam kod njegovih sunarodnika, kao i svest o tome kolika je cena da se očuva mir.

Raša tudej podseća da je letonska vlada ranije donela odluku da ukloni nekoliko spomenika iz sovjetske ere, uprkos oštrom protivljenju ruske nacionalne manjine koja živi u Letoniji.

Prilikom rušenja jednog takvog spomenika pripadnici ruske nacionalne manjne organizovali su protest, tokom kog je došlo i do manjih incidenata zbog kojih je privedeno 14 osoba.

Protest je održan zbog rušenja spomenika u Parku pobede u Rigi, koji je postavljen 1985.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: