Bajden izdao naređenje: Američka vojska izvela napad; "Precizni udari"

Američka vojska gađala je objekte proiranske milicije u istočnoj Siriji, izjavio je rano jutros portparol vojske SAD.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 24.08.2022.

08:00

Bajden izdao naređenje: Američka vojska izvela napad;
Foto: EPA-EFE/ GEORGI LICOVSKI/Ilustracija

Ovi, kako je naveo, "precizni udari" izvedeni su u utorak, u provinciji Deir Ezor.

Na meti napada bila je "infrastruktura koju koristi Revolucionarna garda" povezana sa iranskim režimom, navodi se u saopštenju portparola Džoa Bučinija.

Kako je preneo CNN, napade je naredio predsednik SAD Džozef Bajden, nešto više od nedelju dana nakon što je nekoliko raketa palo u blizini vojne baze na severoistoku te zemlje, u kojoj su smeštene američke trupe.

Vazdušni napadi koje je u utorak izvela američka vojska, ciljali su grupe koje podržava Iran u Deir al-Zoru u Siriji, navodi se u saopštenju Centralne komanda SAD.

Udari su bili usmereni na "infrastrukturne objekte koje koriste grupe povezane sa iranskim Korpusom islamske revolucionarne garde (IRGC) “, naveo je u saopštenju portparol američke vojne komande.

Američka vojska je saopštila da je "udar u istočnoj Siriji bio odgovor na napade grupa koje podržava Iran na američke snage u Siriji 15. avgusta".

U vreme prošlonedeljnih napada, koalicija koju predvode SAD nije saopštila ko je odgovoran ni za jedan od njih, ali milicije u ovom regionu, koje imaju podršku Irana, često gadjaju američke trupe u Siriji i Iraku, prenosi CNN.

SAD imaju oko 900 vojnika u Siriji, koji su uglavnom stacionirani izmedju baze At-Tanf na jugu i velikih naftnih polja na istoku te zemlje, navodi američka televizija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: