Bejrut: Dve godine posle eksplozije srušio se silos FOTO

Preostali deo severnog silosa za žito u luci u Bejrutu, oštećen u razornoj eksploziji pre dve godine, srušio se jutros, javili su dopisnici Frans presa.

Izvor: Beta
Podeli
EPA/EFE/WAEL HAMZEH
EPA/EFE/WAEL HAMZEH

Izveštaja o povredama nije bilo s obzirom da je to područje odavno evakuisano, preneo je AP.

Oblak prašine podigao se iz ruševina severnog bloka silosa koji se nagnuo posle eksplozije 4. avgusta 2020, kada je stradalo više od 200 i ranjeno 6.500 ljudi, i pričinjena velika šteta u kvartovima glavnog grada Libana.

Eksplozija je izbila u skladištu sa gotovo 3.000 tona nepropisno uskladištenog amonijum nitrata. Mnogi stanovnici Libana krive za to dugogodišnju korupciju i nemarnost vladajuće klase.

Južni blok silosa je stabilan, kako tvrdi francuski građevinski inženjer Emanuel Durand koji je instalirao senzore u silosu.

Poslednjeg dana jula i 4. avgusta, na godišnjicu eksplozije, srušili su se drugi delovi silosa pošto je početkom jula izbio požar u većem delu oštećene građevine.

Libanske vlasti i eksperti su rekli da je požar izazvala fermentacija preostalih žitarica u silosu usled visokih temperatura.

Od tada je u nekoliko tornjeva požar i dalje tinjao. To je podsetilo rodjake žrtava na traumu koju su doživele.

Ministar zadužen za javne radove i transport Ali Hamie najavio je da će na 25.000 kvadratnih metara gradske luke biti izgradjen novi silos i da će izgradnju finansirati medjunarodni donatori i njegovo ministarstvo.

Libanske vlasti su u aprilu naredile da se silos sruši, ali je ta odluka suspendovana zbog protivljenja rodjaka žrtava koji žele da to bude mesto sećanja na poginule. Istraga uzroka tragedije je već mesecina suspedovana jer je ometaju političari.

EPA/EFE/WAEL HAMZEH
EPA/EFE/WAEL HAMZEH

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 593 idi na stranu