Ko su ruski partizani koji su Putinova noćna mora?

Sve više se u javnosti govori o odmetnutim moskovskim snagama koje su naklonjene Ukrajini.

Izvor: klix.ba
Podeli
Tanjug/AP Photo/Bernat Armangue, File
Tanjug/AP Photo/Bernat Armangue, File

Nakon što je u atentatu nastradala Darja Dugina, ćerka ruskog filozofa Aleksandra Dugina, koji važi za čoveka bliskom ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, pojedini pripadnici političke elite te zemlje počeli su da spekulišu da iza brutalnog ubistva stoje ruski "partizani" - snage koje su se odmetnule od Moskve i iz senke pomažu Ukrajini.

Oni su već godinama "trn u oku" Vladimiru Putinu i jedinica koja pomaže Ukrajincima da odbije napade Rusa.

Naime, bivši ruski poslanik Ilja Ponomarjov je, govoreći iz Kijeva je rekao kako su Duginu ubili pripadnici Nacionalne republikanske armije (NRA) – odnosno ruski „ruski“ partizani.

„Ovu akciju, kao i mnoge druge koje su sprovedene na teritoriji Rusije poslednjih meseci, izvela je Nacionalna republikanska armija (NRA). Ova jedinica se još naziva i „partizanima“, zbog njihovog načina delovanja“, rekao je Ponomarjov.

Kako tvrdi, ruski "parizani" su podzemna grupa koja radi unutar Rusije i posvećena je rušenju Putinovog režima. Istakao je da ovaj napad otvara novu stranicu u borbi ruskih građana protiv vladavine Putina.

"Ovo je samo dokaz da su "partizani" u Rusiji spremni za daljnje napade na slične mete - ljude povezane s Kremljom, uključujući zvaničnike, oligarhe i članove ruskih bezbedonosnih agencija", istakao je on.

Ko su zapravo ruski "partizani"?

Veruje se da ova armija od početka rata deluje na teritoriji Ukrajine i pomaže joj u borbi protiv Rusije. Kako je više puta naglašavano iz ove organizacije, NRA se oštro protivi ratu koji je započela Rusija.

NRA je Putina proglasila "uzurpatorom i ratnim zločincem koji je izmenio ruski Ustav, pokrenuo bratoubilački rat između slovenskih naroda i poslao ruske vojnike u sigurnu i besmislenu smrt".

Takođe ova grupa targetira i ostale ruske zvaničnike kao "saučesnike uzurpatora".

Kao svoj cilj navodi potpuno uništenje Putina i rušenje njegove vlasti. Takođe navodi i da svi koji "stoje" uz Putina će, ukoliko sami ne podnesu ostavke, biti "uništeni".

Organizacija je takođe izjavila da je spremna da napadne vojne objekte u Rusiji i pozvala ruske vojnike da polože oružje i odbiju izvršavanje zločinačkih naređenja.

NRA je pozvala sve Ruse da se priključe njihovim redovima i umesto trobojnice podignu "belo-plavo-belu zastavu nove Rusije".

Ova armija takođe je obećala da će osloboditi sve koje je Putinova vlada nezakonito zatvorila ili osudila "nakon pobede".

Šta rade u Ukrajini?

"Partizani" deluju i u sukobu u Ukrajini. Prema nezvaničnim informacijama, od početka vojne operacije u Ukrajini 24. februara, u više navrata su dolazile u direktan sukob sa ruskim snagama.

Posebno se protive mogućem referendumu u Hersonu, i navode da će delovati i neće dozvoliti da se ova oblast pripoji Rusiji.

Takođe, navodno se i spremaju za pojačane ruske napade koji se očekuju tokom ovih dana, jer se navršava šest meseci od početka sukoba.

Sada se u javnosti pojavio navodni manifest NRA, grupe koja po navodima Ponomareva radi unutar Rusije i posvećena je rušenju Putinovog režima.

"Mi, ruski aktivisti, vojnici i političari, sada partizani i borci Narodne republikanske armije, stavljamo van zakona ratne huškače, pljačkaše i ugnjetavače naroda Rusije!", stoji u manifestu.

"Predsjednika Putina proglašavamo uzurpatorom vlasti i ratnim zločincem koji je izmijenio Ustav, pokrenuo bratoubilački rat među slavenskim narodima i poslao ruske vojnike u sigurnu i besmislenu smrt", navodi se.

U manifestu NRA navodi da vjeruju u obespravljene ljude koji imaju pravo na pobunu protiv tiranina, te da će Putina svrgnuti i uništiti.

"Naš cilj je zaustaviti uništavanje Rusije i njenih susjeda, zaustaviti djelovanje šačice biznismena iz Kremlja koji su usisali bogatstvo našeg naroda i danas čine zločine unutar i izvan zemlje", navodi se.

Zvaničnike ruskih državnih i regionalnih vlasti proglasili su saučesnicima takve politike.

"Biznismene koji zarađuju na korupciji i vezama sa zvaničnicima proglašavamo izdajnicima domovine i saučesnicima uzurpatora. Imovina onih koji se ne pokaju i ne govore javno protiv ove vlasti i njenog rata, a njih samih, mi ćemo uništiti", stoji u nastavku.

One koji zarađuju u ratu i finasijski mu pomažu označili su legalnim ciljevima koje nameravaju da unište.

"Sećamo se bombardovanja kuća u Rusiji koja su dovela Putina na vlast. Znamo da se režim neće zaustaviti ni na jednom od najgnusnijih zločina. I izjavljujemo: sprovodimo akcije samo protiv osoba ove moći. Nećemo napadati civilne objekte i civile, a ako će Putinove snage bezbednosti praviti ovakve provokacije i pripisivati ​​žrtve nama, nemojte im verovati!", navodi se.

Autori pozivaju ruske vojnike da prestanu da pucaju na braću iz drugih zemalja, Gruzije, Sirije i drugih.

"Pozivamo sve Ruse da se priključe našim redovima i podignu belo-plavo-belu zastavu nove Rusije umjesto trobojnice koju je osramotila Putinova vlast", piše u manifestu.

NRA poziva one koji su spremni na borbu da slede njihov primer i sruše "neljudski, licemjerni i antinarodni režim".

"Svet nije neprijatelj Rusije, a Rusija nije neprijatelj čovečanstva i to ćemo dokazati delima", navodi se.

Poručuju svima koji slede njihov manifest, do promene režima, da su oslobođeni odgovornosti prema zakonima uzurpatora.

"Daćemo slobodu svim narodima koji nastanjuju Rusiju i izgraditi novo društvo - društvo bez oligarha, bez korupcije, bez samovolje zvaničnika, bez ponižavajućeg siromaštva", navodi se.

NRA obećava društvo u kojem je svako nagrađen za svoj rad, bez ratova i nasilja, u kojem će vlast pripadati narodu, u kojem vladari neće moći da žrtvuju živote za sopstvenu veličinu.

"Društvo u kome će svi biti ponosni što su rođeni na teritoriji Rusije i željeće da žive u njoj!

Živjela Slobodna Rusija!

Gde god da ste - borite se kao mi, borite se sa nama, borite se bolje od nas!

Očistimo našu domovinu od prljavštine! Pobeda će biti naša!", stoji na kraju manifesta Nacionalne republikanske armije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 593 idi na stranu