Novo zaoštravanje? "Ignorišete crvene linije, sve je moguće"

Dodatno se zaoštravaju odnosi NATO-a i Rusije. Nova upozorenja stižu iz Moskve.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 22.08.2022.

07:35

Novo zaoštravanje?
Tanjug/AP Photo, File

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov ocenio je kao izuzetno rizičnu destruktivnu politiku NATO-a kojom ignoriše "crvene linije" koje je obeležila Moskva.

On je u intervjuu za ruski list Izvestija rekao da to vodi daljoj eskalaciji koja može dovesti do ti do do vojnog sukoba nuklearnih sila sa teškim posledicama.

Rjabkov je ukazao i na rizike upotrebe nuklearnog oružja i ukazao da zemlje sa nuklearnim arsenalom moraju da se pridržavaju postulata o neprihvatljivosti međusobnog rata.

„Sa zaoštravanjem ukrajinske krize, koja je nastala krivicom kijevskog režima i njegovih zapadnih pokrovitelja, ova poruka ne samo da nije izgubila na aktuelnosti, već je dobila i dodatni značaj“, naglasio je Rjabkov.

On je podsetio da ruska doktrina hipotetički dozvoljava upotrebu nuklearnog arsenala isključivo kao odgovor na agresiju upotrebom oružja za masovno uništenje protiv same Rusije i njenih saveznika ili u slučaju kada je ugroženo samo postojanje zemlje.

„Drugim rečima, upotreba nuklearnog oružja od strane Rusije moguća je samo kao odgovor na napad - za samoodbranu u vanrednim okolnostima. Tu nema mesta nagađanjima i fantazijama“, rekao je Rjabkov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: