Ovako nije bilo od pre pet godina: Spremni smo

Južna Koreja i Amerika otpočele su danas najveće zajedničke vojne vežbe od 2017. godine, saopštili su južnokorejski zvaničnici.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Ahn Young-joon
Tanjug/AP Photo/Ahn Young-joon

Godišnje letnje vežbe trebalo bi da se završe 1. septembra, a južnokorejski predsednik Jun Suk-jeol, koji je stupio na dužnost u maju, obećao je da će "normalizovati" zajedničke vežbe sa SAD i ojačati vojno odvraćanje od Severne Koreje, preneo je Rojters.

Seul je, odvojeno, pokrenuo četvorodnevnu vežbu civilne zaštite sa ciljem da se pojača spremnost vlade, prvi put otkako je počela pandemija korone.

Jun je rekao da su vojne i civilne vežbe usmerene ka popravljanju spremnosti države da se suoči sa promenljivim obrascima rata i sve većim sajbernapadima na važne ustanove.

"Održavanje mira na Korejskom poluostrvu gradi se na našoj snažnoj bezbednosnoj politici", kazao je Jun nakon sastanka državnog vrha.

Severna Koreja je prošle nedelje ispalila dve krstareće rakete sa zapadne obale, nakon što su Seul i Vašington otpočeli pripreme za vežbe.

Jun je rekao da je njegova vlada spremna da pruži ekonomsku pomoć severnim susedima, pod uslovom da Pjongjang preuzme korak ka denuklearizaciji, međutim, Severna Koreja je odbila ovu ponudu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 593 idi na stranu