Amerikanci poslali avione koji su nas bombardovali i mogu da nose nuklearne projektile na Balkan

Prelet dva najveća strateška bombardera SAD, Boing B-52, očekuje se u ponedeljak iznad Dubrovnika. Nakon toga, preleteće obalu Crne Gore, Tiranu i Skoplje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.08.2022.

09:08

Amerikanci poslali avione koji su nas bombardovali i mogu da nose nuklearne projektile na Balkan
EPA-EFE/ US AIR FORCE - HO

Nema sumnje da ovakva “demonstracija sile” nosi i snažnu političku poruku i samih Sjedinjenih Američkih Država, kao i komande NATO-a koja glasi: “Mi smo uz vas”, navodi Al Džazira Balkans.

Severna Makedonija je najmlađa članica NATO-a na Balkanu, a graniči se i sa Albanijom i tzv. Kosovom – prva je takođe članica NATO-a, dok su na Kosovu već više od dve decenije prisutne jake međunarodne trupe, pre svega iz zemalja Atlantskog saveza.

Ono što B-52 čini “super tvrđavom” (Stratofortress) je mogućnost nošenja čak dvadeset AGM 69 SRAM nuklearnih projektila. Devedesetih je dodata i mogućnost nošenja AGM-86 strateških projektila velikog dometa, sa više nuklearnih bojevih glava po projektilu.

Nakon 2000. je dodata opcija modernih ACM 129 projektila koji imaju i mogućnost samostalnog leta. Mornarička verzija B-52N može da ispaljuje SLAM 84 protiv-brodske projektile, poznate i kao “Harpun”. Za napade na utvrđene zgrade ili čitave gradove koriste se AGM 158 JASSM projektili, te čitav niz navođenih bombi, do ukupne težine od 32 tone. Dva B-52 koja će preletati Balkan su stacionirani u bazi RAF Fairford u Glokerširu u Velikoj Britaniji. Ovo je jedan od najvećih aerodroma za američke letilice u Evropi, a korišćen je i za vreme iračkog rata, kao i za sve operacije sa združenom komandom NATO-a. U njemu se nalazi 501 odeljenje Vazduhoplovstva SAD, te 420-ti ogranak za specijalne aviooperacije. To je takođe i komandi centar Strateških avio operacija (ACC) za Evropu.

Bombarderi B-52 su korišćeni i u operaciji “Združeni odgovor”, tj. NATO kampanji na Kosovu 1999. godine. Oni su naročito bili aktivni u bombardovanju tadašnje granice između SR Jugoslavije i Albanije, gde su masovno korišćene kasetne bombe.

Bombarderi B-52 su naročito intenzivno korišćeni pri kraju kampanje bombardovanja i napadima na aerodrom u Prištini. Tada je bačeno više od hiljadu teških bombi “Mark 82” sa bojevom glavom težine 87 kilograma. Za vreme NATO bombardovanja izvršeno je oko 64 leta B-52, a svi su bili iz baze u Velikoj Britaniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: