Turska upozorila NATO kandidate

Švedska i Finska nisu predale nijednog osumnjičenog za terorizam otkako je potpisan sporazum sa NATO-om, kaže zvanična Ankara.

Izvor: B92

Subota, 20.08.2022.

21:17

Turska upozorila NATO kandidate
EPA-EFE/MALTON DIBRA

Švedska i Finska neće postati članice NATO-a ako nastave da ignorišu zahteve Ankare za izručenje, rekao je turski ministar pravde Bekir Bozdag.

"Do sada niko od optuženih za terorizam, čije je izručenje iz Švedske i Finske tražila Turska, nije vraćen", rekao je Bozdag novinarima u subotu.

"Naša očekivanja se ne odnose na one optužene za prevaru. Švedska i finska vlada bi to trebalo veoma dobro da razumeju".

Bozdag je rekao da se proces pridruživanja Švedske i Finske NATO-u "neće pomeriti korak napred" ukoliko se to pitanje ne reši.

Turska je pristala da formalno podrži poziv dve nordijske države da se pridruže vojnom bloku koji predvode SAD u junu pod uslovom da neće podržavati organizacije koje Ankara smatra terorističkim grupama.

Turska je od tada izjavila da Švedska i Finska nisu ispoštovale ovaj dogovor.

Ankara je zatražila izručenje 33 osobe optužene za terorizam, javljaju mediji u ovoj zemlji. Švedska vlada je u međuvremenu ovog meseca saopštila da će izručiti jednog čoveka osuđenog za prevaru sa kreditnim karticama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: