Sastaju se Putin i Si Đinping?

Kineski lider Si Đinping mogao bi da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, objavio je "Volstrit žurnal", pozivajući se na izvore.

Izvor: Novosti

Subota, 20.08.2022.

09:55

Sastaju se Putin i Si Đinping?
EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN / SPU

Kako je naveo, Si Đinping mogao bi da otputuje u septembru u Centralnu Aziju i tamo se sastane sa Putinom na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS).

Prema navodima izvora, Sijeva kancelarija je ove nedelje nagovestila da bi on mogao lično da prisustvuje samitu, koji bi trebalo da se održi u uzbekistanskom gradu Samarkandu 15. i 16. septembra.

Kancelarija je takođe počela da se priprema za moguće bilateralne sastanke sa Putinom, kao i sa liderima Pakistana, Indije i Turske, prenosi RT.

Dok je Kremlj još u julu potvrdio da će Putin učestvovati na samitu ŠOS-a, još nije objavljeno da li će putovati u Samarkand ili će učestvovati putem video poziva.

Odluka da Si prisustvuje samitu navodno je doneta nakon što Peking nije uspeo da odvrati predsedavajuću Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi od posete Tajvanu ranije ovog meseca, tvrde izvori "Volstrit žurnala".

Pošto je Peking posetu video kao znak pritiska Zapada na Kinu, putovanje u Centralnu Aziju bi naglasilo nameru kineskog lidera da joj se suprotstavi izgradnjom čvršćih odnosa sa zemljama koje nisu bliski saveznici SAD, objasnili su izvori.

Putin je ranije ove nedelje osudio putovanje Pelosijeve i nazvao ga "drskom demonstracijom nepoštovanja suvereniteta druge zemlje".

Očekuje se da će prvi sastanak Putina i Sija licem u lice, od početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini biti održan na samitu G20 na Baliju u novembru, nakon što je indonežanski predsednik Džoko Vidodo potvrdio da će oba lidera prisustvovati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: