Kina ima zadatak? "Mora da ubedi svet"

Američki ambasador u Pekingu Nikolas Berns rekao je danas da Kina mora da uveri ostatak sveta da nije "faktor nestabilnosti".

Izvor: Tanjug

Petak, 19.08.2022.

20:39

Kina ima zadatak?
EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Berns je dodao da će Kina delovati miroljubivo u Tajvanskom moreuzu.

"Ne smatramo da treba da bude krize u odnosima SAD-Kina zbog nedavne, miroljubive posete predsedavajuće Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu. Bila je to iskontruisana kriza koja je došla od vlade u Pekingu i nakon toga preterana reakcija", rekao je Berns za CNN aludirajući na kineske vojne vežbe u Tajvanskom moreuzu kao odgovor na posetu Pelosi i prekid diplomatskih razgovora sa SAD.

"Sada je obaveza vlade u Pekingu da ubedi ostatak sveta da će ubuduće delovati mirno", rekao je ambasador SAD, kome je ovo prvi televizijski intervju od stupanja na dužnost pre šest meseci.

"Verujem da postoji dosta zabrinutosti u svetu da je Kina postala faktor nestabilnosti u Tajvanskom moreuzu, što nije nikome u interesu", kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: