Izlazak Vagnera iz senke: Od prljavih poslova do državnih hvalospeva

Ruska privatna vojna grupa Vagner, koja je godinama bila obavijena misterijom, tokom rata u Ukrajini je izašla iz senke.

Izvor: Beta

Petak, 19.08.2022.

10:16

Izlazak Vagnera iz senke: Od prljavih poslova do državnih hvalospeva
EPA/EFE/SEDAT SUNA

Sve to se dešava uz hvalospeve državnih medija o njenim plaćenicima i njihovim uspesima u invaziji.

Tajnovita organizacija, s kojom je Kremlj uporno negirao veze, širom Rusije je pokrenula otvorenu kampanju za regrutovanje novih boraca, pišu svetskih mediji, prenosi Radio slovodna Evropa (RSE).

Vagner je godinama obavljao prljave poslove za Moskvu na istoku Ukrajine, u Siriji i afričkim zemljama, piše Vašington post.

Međutim, tokom rata u Ukrajini Vagner i njegovi plaćenici iznenada su izašli iz senke, uz otvoreno slavljenje u ruskim državnim medijima u kojima su hvaljeni kao heroji krvave invazije Vladimira Putina na Ukrajinu, ukazuje američki list, dodajući da je nedavni specijalni izveštaj na najgledanijem državnom televizijskom kanalu govorio o uspehu te grupe na ukrajinskom frontu, što bi pre samo nekoliko meseci bilo nezamislivo priznanje.

Izveštači naklonjeni Kremlju nazivaju članove grupe, nazvane po nemačkom desničarskom kompozitoru Rihardu Vagneru, "muzičarima" u "orkestru".

Javno prihvatanje Vagnera u Rusiji umnogome je, kako navodi Vašington post, rezultat pogrešnih koraka i procena visokih ruskih političkih i vojnih lidera koji su očekivali da će tradicionalne oružane snage zemlje brzo osvojiti Ukrajinu.

Paravojna grupa nije viđena u prvim danima invazije. Posle neuspeha ruskih snaga da zauzmu Kijev i sruše ukrajinsku vladu, uz gubitke u ljudstvu i opremi daleko većim nego što se očekivalo, ruski vojni vrh je tražio pomoć Vagnerovih plaćenika prekaljenih godinama tajnih borbi u Donbasu i Siriji i na drugim dalekim lokacijama.

Nedavna istraga informativnog portala na ruskom jeziku Meduza zaključila je da je ulazak Vagnera u rat odložen zbog spora između Jevgenija Prigožina za kojeg se veruje da finansijski podržava tu grupu, i na drugoj strani ministra odbrane Sergeja Šojgua i drugih članova elite Kremlja.

Prigožin, poznat kao "Putinov kuvar" jer je zaradio bogatstvo na ugovorima za katering s državom, dugo je negirao vezu s Vagnerom. Zvanično, Kremlj i dalje negira veze između Vagnera i vlade, ali se veruje se da su operacije te kompanije u Ukrajini usko koordinisane s ruskim Ministarstvom odbrane.

Prema proceni britanskog Ministarstva odbrane, Vagner je pretrpeo velike gubitke kod Lisičanska i Popasne koji je bio poprište žestoke bitke koja je počela sredinom marta i trajala mesec i po.

Tokom aprila, napredovanje ruske vojske je zaustavljeno sve dok pojačanja iz Vagnera nisu pomogla u prodoru i zauzimanju grada početkom maja. Uprkos žrtvama ili možda zbog njih, uspesi Vagnera u Lugansku bili su prekretnica za liderstvo te grupe.

U junu je Prigožinu dodeljena medalja Heroja Ruske Federacije, što je Kremlj nagovestio tajnim predsedničkim ukazom. Odjednom, ističe Vašington post, izgledalo je da je otvoren put za šire učešće Vagnera u ratu u Ukrajini i za otvorenu diskusiju o toj grupi u medijima pod kontrolom države.

Plaćenička grupa koja zvanično ne postoji počela je otvoreno da regrutuje nove pripadnike širom Rusije, piše Gardijan, ukazujući da su tri bilborda u gradu Jekaterinburgu na Uralu bacila svetlo na jednu od najtajnovitijih ruskih organizacija.

"Otadžbina, čast, krv, hrabrost. VAGNER", stoji na jednom, dok drugi, za koji stanovnici četvrtog po veličini ruskog grada kažu da se pojavio početkom jula, prikazuje trojicu muškaraca u uniformama uz natpis "Wagner2022.org".

Bilbordi, koji se mogu videti u nekoliko ruskih gradova, deo su napora Vagnera da regrutuje borce da se pridruže njegovim redovima u Ukrajini, ali su takođe, kako navodi Gardijan, svedočanstvo transformacije kroz koju je grupa prošla otkako je Moskva pokrenula invaziju – od tajne plaćeničke organizacije obavijene misterijom do javne uloge u ruskim vojnim naporima u Ukrajini.

Vagner, osnovan 2014. da bi podržao proruske separatiste na istoku Ukrajine, ne postoji na papiru i nema tragova registracije kompanije, poreskih prijava ili organizacione šeme, ukazuje britanski list i ističe da su privatne vojne kompanije zvanično zabranjene u Rusiji.

Iako je Vagner ranije pokrenuo PR kampanju s propagandnim filmovima koji veličaju dela "vojnih instruktora" u Africi a koje su finansirale kompanije povezane s Prigožinom, svako pominjanje grupe bilo je tabu u javnoj sferi, dok su novinari koji su se bavili tom paramilitarnom organizacijom maltretirani zbog svog rada. Čini se, dodaje Gardijan, da je Vagner uspostavio regionalne centre za regrutovanje u preko 20 ruskih gradova, objavljujući brojeve telefona na popularnim kanalima društvenih medija povezanih s grupom.

Oglasi kažu da Vagner nudi vojnicima preko 240.000 rubalja (oko 4.000 evra) mesečno, nekoliko puta više od uobičajenih plata redovnih vojnika. Gardijan je kontaktirao nekoliko regrutera čiji su brojevi navedeni. Na pitanje o regrutaciji, osoba za kontakt u Nižnjem Novgorodu poslala je spisak dokumenata potrebnih za pridruživanje, među kojima je pasoš bilo koje zemlje koja "nije NATO ili Ukrajina" i nekoliko lekarskih uverenja.

Prema istraživanju portala na ruskom iStories, Vagner je pribegao regrutovanju zatvorenika i ponudio visoke plate i potencijalne amnestije za šest meseci službe.

Pripadnici Vagnera posle pomaganja proruskim separatistima 2014. na istoku Ukrajine, bili su aktivni i u Siriji, Libiji, Centralnoafričkoj Republici, Sudanu i Maliju, praćeni optužbama o ratnim zločinima i kršenjima ljudskih prava, ističe Bi-Bi-Si (BBC).

Veruje se da je 51-godišnji bivši oficir ruske vojske Dmitri Utkin osnovao Vagner, nazvavši ga po svom bivšem kodnom imenu. On je veteran čečenskih ratova, bivši oficir specijalnih snaga i potpukovnik u ruskoj vojnoj obaveštajnoj službi GRU.

Spekuliše se takođe da GRU tajno finansira i nadzire Vagner grupu. Profesorka sukoba i bezbednosti na londonskom Kraljevskom koledžu Trejsi Džerman kaže da je Vagner prvo krenuo u akciju tokom ruske aneksije Krima 2014.

"Za njegove plaćenike se misli da su neki od 'malih zelenih ljudi' koji su okupirali region", rekla je ona, dodajući da Vagner, iako je postojanje privatne vojske protivno ruskom ustavu, daje vladi oružane snage čije postojanje može da negira. "Vagner može da se angažuje u inostranstvu a Kremlj može da kaže: 'To nema nikakve veze s nama'".

Saradnik britanskog Kraljevskog instituta ujedinjenih službi Semjuel Ramani rekao je da širom sveta, ne računajući Ukrajinu, Vagner ima oko 5.000 plaćenika. Ramani kaže da se sada pripadnici Vagnera bore uz regularne ruske trupe u Donbasu. "To je neformalna, nezvanična jedinica ruske vojske, čiji se gubici ne prijavljuju", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: