"Probudite se"

Izliv besa nemačkog političara Kristijana Šmita postao je senzacija.

Izvor: DPA
Podeli
 EPA-EFE/FEHIM DEMIR
EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Ne samo u Bosni i Hercegovini gde je već više od godinu dana visoki predstavnik međunarodne zajednice, već i na internetu - koji ne poznaje granice.

Šmit sada kaže da se nada da je razbudio političare u Bosni. "Svaki dan od kada sam došao slušam stavove pojedinaca zajedno sa optužbama na račun drugih koje treba diskreditovati - radi lične koristi," rekao je Šmit u četrvtak za dpa.

"Nadam se da sam političare konačno uzdrmao. Ako se ovako nastavi, deo budućnosti ove zemlje u srcu Evrope će biti izgubljen." A šta je Šmit rekao dan ranije i uzburkao duhove? "Gluposti, obične gluposti. Muka mi je od toga" - tako je odgovorio na pitanje jedne novinarke za vreme posete Goraždu.

"Sit sam ovoga. Svako okrivljuje onog drugog. Prijatelji, tako se ne ide u Evropu." Pitanje novinarke je glasilo - da li je spreman da promeni izborni zakon, pošto političari u Bosni oko toga ne mogu da se dogovore. "Ljudi ovde zaslužuju da političari, koje su izabrali, rade - a ne samo da kukaju! To je glavni problem," rekao je, ne baš diplomatski, Šmit, član bavarske Hrišćansko-socijalne unije.

U BiH su sledeći parlamentarni izbori početkom oktobra i Šmit za dpa kaže da su prilika da se prevaziđe politička blokada. Bosni je potrebna politika, dodao je, koja će da spreči migraciju mladih. "Samo prošle godine je BiH napustilo 170.000 građana. EU od toga profitira, ali Jugoistočna Evropa se prazni." Šmit (64) je ranije bio ministar poljoprivrede u vladi Angele Merkel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 593 idi na stranu