Nuklearka oštećena: Ako dođe do katastrofe Srbija je ugrožena?

Naučnici Ukrajinskog hidrometeorološkog instituta simulirali su širenje radijacije u slučaju nuklearne katastrofe u Zaporoškoj elektrani.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.08.2022.

15:16

Nuklearka oštećena: Ako dođe do katastrofe Srbija je ugrožena?
EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Utvrdili su da bi u slučaju vremenskih uslova prethodnih dana radioaktivni materijal mogao da stigne i do Baltičkog mora, a usput bi lebdeo nad Estonijom, Letonijom, Litvanijom, Poljskom i Belorusijom.

Na zapadu bi stigao do Moldavije, Rumunije, Srbije, Slovačke, Mađarske i Češke, piše The Guardian.

Rusija je zapretila zatvaranjem nuklearne elektrane

Šef ruskih snaga za radioaktivnu, hemijsku i biološku odbranu rekao je da su u prethodnim napadima oštećeni pomoćni sistemi za održavanje elektrane. On je dodao da bi u slučaju udesa radioaktivni materijal zahvatio Poljsku, Nemačku i Slovačku.

Nuklearna elektrana, koju su zauzeli Rusi, ali kojom upravlja ukrajinsko osoblje, nedavno je bila poprište čestih granatiranja, a obe strane se međusobno optužuju za napade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: