Kina: "Nezavisnost znači rat"

Kineski ambasador u Velikoj Britaniji pozvao je London da ne sledi politiku Vašingtona po pitanju Tajvana.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.08.2022.

11:42

Kina:
EPA/EFE/RITCHIE B. TONGO

Kineski ambasador u Velikoj Britaniji je upozorio da bi britansko i američko mešanje u pitanje Tajvana moglo da dovede do rata, navodeći da su veze Pekinga sa Velikom Britanijom sada na raskrsnici zbog pitanja ostrva.

Govoreći za "Gardijan", kineski ambasador u Velikoj Britaniji Zeng Zeguang izneo je stav svoje vlade o teritorijalnom sporu, istovremeno dodajući da je Tajvan postao test za odnose Kine sa SAD-om i Velikom Britanijom. "Tokom godina, SAD su igrale na 'tajvansku kartu' da obuzdaju Kinu odobravajući prodaju oružja ostrvu, unapređujući svoje odnose sa tamošnjim vlastima i rušeći princip jedne Kine", rekao je Zeguang, pozivajući se na politiku koja obeshrabruje strane države od uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Tajpejem. "Nezavisnost Tajvana znači rat i vodiće u ćorsokak. Suprotstavljanje i poraz takvih pokušaja ima za cilj izbegavanje rata i očuvanje mira i stabilnosti u regionu", rekao je on. Zeguang je takođe pozvao Veliku Britaniju da izbegava da ide "stopama SAD", navodeći nedavne posete visokih američkih zvaničnika Tajvanu i napomenuo da je ostrvo "uvek bilo osetljiva stvar u centru odnosa između Ujedinjenog Kraljevstva i Kine". Njegovi komentari dolaze usred nove kineske vojne vežbe u vazduhu i vodama oko Tajvana, što je još jedna vežba neposredno nakon posete Tajvanu predsednika Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi. Britanski ministar spoljnih poslova Liz Tras je nedavno osudila vežbe, rekavši da one "prete miru i stabilnosti u regionu", ponavljajući sličnu osudu njenog američkog kolege. Zeguang je takođe optužio kineske rivale da remete regionalni mir pokušavajući da intervenišu po pitanju Tajvana, upozoravajući na "ozbiljne posledice" ako London "pređe crvenu liniju kineske strane". Dok Kina smatra ostrvo delom svoje teritorije, Tajvanom se upravlja autonomno od Kineskog građanskog rata 1949. godine, kada je nacionalistička frakcija Kuomintanga poražena od strane komunističkih snaga i bila primorana da pobegne na ostrvu. Lokalna administracija je od tada nastavila da naziva ostrvo „Republikom Kinom“, iako ga je formalno priznala samo šačica stranih zemalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: