Izrael se obračunava: Na meti borci za ljudska prava

Izrael je krenuo u obračun sa organizacijama za ljudska prava na Zapadnoj obali, ranije označenim kao terorističkim.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli
Tanjug/ AP Photo/Nasser Nasser
Tanjug/ AP Photo/Nasser Nasser

Izraelske snage su danas ušle u kancelarije nekoliko palestinskih organizacija za ljudska prava na Zapadnoj obali, ranije označenih terorističkim, zapečatile vrata i ostavile poruke da ih proglašavaju zatvorenim.

Izraelske vlasti tvrde da neke od tih organizacija imaju veze s ekstremsitičkim Narodnim fontom za oslobođenje Palestine, što su one porekle.

Borci za ljudska prava su izraelske mere protiv takvih organizacija označile delom decenijama dugog obračuna sa političkim aktivistima na okupiranim teritorijama.

Većina organizacija na meti Izraela dokumentuje navodna kršenja ljudskih prava, ne samo od samo od strane Izraela, već i Palestinske uprave koji rutinski pritvaraju palestinske aktiviste.

Ubijen Palestinac u sukobu sa izraelskim snagama kod Nablusa

Izraelske snage ubile su u danas jednog Palestinca, tokom sukoba u gradu Nablusu na okupiranoj Zapadnoj obali, saopštili su palestinski lekari, prenosi Rojters.

Najmanje 30 Palestinaca je ranjeno u ovom sukobu, od kojih su četvorica pogođena bojevom municijom, a trojica su u kritičnom stanju, saopštio je Palestinski Crveni polumesec.

Palestinski lekari identifikovali su ubijenog čoveka kao Vasima Kalifu (18) iz Balate, najvećeg izbegličkog kampa na Zapadnoj obali, navodi britanska agencija.

Svedoci su rekli da su sukobi izbili kada su izraelske snage pristigle da zaštite vernike koji posećuju Josifov grob, sveto mesto za Jevreje, koje je bilo žarište sukoba.

Izraelska vojska je saopštila Rojtersu da još proverava sve detalje u vezi incidenta.

Prema izraelskim medijima, naoružani Palestinci su razmenjivali vatru sa izraelskim vojnicima oko tog mesta, a nije bilo izveštaja o izraelskim žrtvama.

Prošle nedelje, tri palestinska naoružana napadača ubijena su u obračunu sa izraelskim snagama u gradu Nablusu na severu zemlje, a to je bio najsmrtonosniji incident na Zapadnoj obali otkako su Izrael i palestinska militantna grupa Islamski džihad okončali trodnevne borbe u Gazi, najveće za više od godinu dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 593 idi na stranu