Specijalna predstavnica UN: Tražim

Specijalna izaslanica UN za Mjanmar Noelin Hejzer zatražila je u glavnom gradu Mjanmara od šefa vojne hunte generala Min Aung Hlainga da hitno zaustavi nasilje.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/Malaysia's Department of Information via AP, File
Tanjug/Malaysia's Department of Information via AP, File

Hejzer je takođe zatražila i da vođa hunte podrži politički proces ka povratku demokratije i civilne vlasti i dozvoli da se bivša liderka te zemlje Aung San Su Ći, koju su vojne vlasti lišile slobode nakon puča, vrati kući i sastane se s njom.

Tokom svoje prve misije u ovoj zemlji razorenoj sukobima, Hejzer je takodje izrazila ekstremnu zabrinutost u ime generalnog sekretara UN Antonija Gutereša zbog humanitarne, bezbednosne, ekonomske i političke krize i ponovila zahtev šefa UN da se oslobode svi politički zatvorenici.

Specijalna izaslanica UN je takodje pozvala generala Min Aung Hlainga da uvede moratorijum na sva buduća pogubljenja (političkih oponenata) podsetivši lidera vojne hunte na nedavne egzekucije četvorice političkih aktivista i osude tog čina koje su upućene iz celog sveta.

Saopštenje UN o dvodnevnoj poseti Hajzer Mjanmaru objavljeno je tek pošto je ona napustila tu zemlju, rekao je zamenik portparola UN Farhan Hak.
On je potvrdio da izaslanica UN nije dobila priliku da se sastane sa Aung San Su Chi, ali je istakao da je Hajzer izrazila nadu da će do tog susreta ipak doći u budućnosti.

Prema Hakovim rečima, Hejzer i general Aung Hlaing imali su sadržajne rezgovore i UN izražavaju nadu da će ključni zahtevi biti ispunjeni.

Mjanmarska državna televizija MRTV saopštila je šturo da su specijalna izaslanica Ujedinjenih nacija za Mjanmar i general Min Aung Hlaing razmenili mišljenja o unapredjenju poverenja i saradnje između Mjanmara i UN, bez pojedinosti i detalja o glavnim temama razgovora vođenih u glavnom gradu Najpijou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 593 idi na stranu