NATO upozorio Rusiju: Hitno povucite

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je Rusiju da povuče svoje trupe iz nuklearne elektrane Zaporožje u Ukrajini.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.08.2022.

07:14

NATO upozorio Rusiju: Hitno povucite
Tanjug/AP Photo, File

On je izjavio da je od ključnog značaja da se obezbede uslovi da predstavnici Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) posete to postrojenje.

"Hitno je potrebno dopustiti da se obavi inspekcija Međunarodne agencije za atomsku energiju i garantuje povlačenje svih ruskih snaga", rekao je Stoltenberg novinarima u Briselu.

On je istakao da činjenica da su ruske vojne snage zauzele nuklearnu elektranu Zaporižje predstavlja ozbiljnu pretnju za bezbednost i zaštitu tog postrojenja.

"To povećava rizik od moguće nuklearne nesreće ili incidenta i ugrožava stanovništvo Ukrajine, susednih zemalja i međunarodne zajednice", dodao je Stoltenberg.

Ujedinjene nacije imaju logističke i bezbednosne kapacitete da podrže posetu inspektora IAEA ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporozje, a uslov je da se i Rusija i Ukrajina slože s tim, rekao je ranije portparol UN Stefan Dižarik.

On je tako odgovorio na optužbu Rusije da su UN blokirale posetu inspektora IAEA najvećoj nuklearnoj elektrani u Evropi, koju je Rusija zuzela u martu.

Blinken osudio ruske akcije u zoni nuklearke

Državni sekretar SAD Entoni Blinken osudio je, u razgovoru sa šefom ukrajinske diplomatije Dmitrom Kulebom, ''ruske akcije u i oko ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje", ponovivši, takođe, nastavak američke pomoći ukrajinskim odbrambenim potrebama, saopštio je danas Stejt department.

Blinken je, kako je naveo portparol Stejt departmenta Ned Prajs, potvrdio da će SAD nastaviti da pozivaju na "okončanje svih vojnih operacija u ili u blizini ukrajinskih nuklearnih objekata, vraćanje pod punu kontrolu Ukrajine tih objekata, kao i poziv Moskvi da okonča rat koji je izabrala protiv svog suverenog suseda".

Američki državni sekretar je pohvalio ukrajinske vlasti i operatore (nuklearnih postrojenja) zbog zalaganja za nuklearnu sigurnost i bezbednost u sadašnjim uslovima.

Nuklearka Zaporožje, najveća u Evropi, pod kontrolom je ruske vojske i u poslednjih nekoliko dana, kako navodi ruska strana, režim u Kijevu je izveo više napada na područje nuklearke koristeći dronove, tešku artiljeriju i višecevne raketne bacače.

Neke od raketa pogodile su infrastrukturu nuklearke, uključujući objekte za skladištenje nuklearnog otpada, navodi Tas s.

S druge strane, ukrajinske vlasti tvrde da je područje nuklearke na udaru ruskih snaga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: