Borelj nakon pregovora: "Sada nije vreme za podizanje tenzija"

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj obratio se novinarima nakon današnjeg sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem iAljbinom Kurtijem.

Izvor: Novosti

Četvrtak, 18.08.2022.

17:15

Borelj nakon pregovora:
EPA-EFE/JOHANNA GERON / POOL

Borelj je na početku obraćanja rekao da današnji sastanak nije bio regularan, već je sazvan zbog pogoršanja situacije na terenu.

"Mir i stabilnost moraju da pobede, i zato je sazvan ovaj sastanak. Ovi razgovori se vode u dramatičnom trenutku, dok traje rat u Ukrajini. Sada nije vreme za podizanje tenzija, već za traženje dugotrajnog rešenja ", rekao je Borelj.

On je rekao da je svrha sastanka bila smirivanje situacije na terenu.

"Lideri su imali prilike da detaljno pričaju o nastavku pregovora, zato što situacija na terenu negativno utiče na to. Mislim da su i predsednik Vučić i premijer (tzv.) Kosova Kurti shvatili da razgovori nemaju alternativu", istakao je šef diplomatije EU.

Borelj je istakao da je na sastanku dogovoreno da se diskusije nastave u narednom periodu, sa ciljem normalizacije situacije na Kosovu i Metohiji.

"Sledeća pitanja su najvažnija. To je pitanje tablica i dokumenata za ulazak i izlazak sa Kosova i Metohije. Međunarodna zajednica ne želi porast tenzija, i partije su odgovorne za eskalaciju na terenu. Nažalost, nismo došli do dogovora danas, ali ovo nije kraj priče. Obojica lidera su se složila da proces mora da se nastavi, i da će se razgovori nastaviti u narednom periodu. Još ima vremena do 1. septembra. Ja se ne predajem", kazao je on.

Šef diplomatije EU je dodao da prijem Beograda i Prištine u EU mora da ostane glavni cilj, i da obe strane moraju da nađu način za dogovor.

"Ovo je bio dugačak dan, i još jednom želim da ponovim da smo se dogovorili da nastavimo razgovore, na politički inteligentan način, kako bi stvorili sigurnost i stabilnost za sve građane regiona. To je naša obaveza i odgovornost ", zaključio je Borelj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: