Stejt department: Uspeh briselskog dijaloga apsolutni prioritet SAD

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs kaže da uspeh briselskih pregovora predstavlja "apsolutni prioritet“ za SAD, prenosi The Pavlovic today.

Izvor: Kosovo online
Podeli
Shutterstock/Giuseppe Amoruso
Shutterstock/Giuseppe Amoruso

Dijalog i kompromis, kako kaže, nisu znaci slabosti, već su od suštinskog značaja za postizanje lokalnog sporazuma o normalizaciji odnosa, koji je, kako navodi, i dalje fundamentalan i za Kosovo i za Srbiju kada su u pitanju njihove aspiracije ka EU.

"Drago nam je što će se lideri Srbije i Kosova sutra sastati u Briselu u okviru dijaloga uz posredovanje EU. U potpunosti podržavamo ovaj dijalog. Važno je da verujemo da obe strane koriste ovu priliku da unaprijede svoje razgovore o normalizaciji odnosa. To je naš prioritet. Želeli bismo videti napredak i implementaciju sporazuma", poručio je sinoć Prajs.

"Nadamo se da lideri u Srbiji i na Kosovu razumeju važnost kretanja napred, a ne nazad, kroz dijalog koji vodi EU", poručio je on i dodao da je visoki zvaničnik Stejt departmenta (Gabrijel Eskobar) otputovao u SAD da podrži razgovore.

Iako SAD, kako navodi, ne učestvuje u dijalogu, uspeh ovih razgovora je "apsolutni prioritet".

Prajs kaže da je današnja izjava predsednika Aleksandra Vučića da ne podržava ničije vojne baze u Srbiji ili bilo gde na Zapadnom Balkanu predstavlja korak u pravcu očuvanja "suvereniteta Srbije i njenog teritorijalnog integriteta".

"To su suverene odluke Vlade Srbije, ali su uzete u obzir i primedbe predsednika (Vučića). To je njegova suverena odluka, ali mi smo rekli širom sveta, uključujući taj region, da sa Rusijom ne može biti uobičajenog poslovnog odnosa i da zemlje moraju nastaviti da govore jasno i da deluju kao podrška našim partnerima u Ukrajini", kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 83 idi na stranu