Poljska poručila Ukrajini: Priznajte, to je bio genocid

Zamenik poljskog ministra kulture izjavio da se masakr nad Poljacima iz 1943. može definisati kao genocid i da Ukrajina to mora da prizna.

Izvor: B92

Sreda, 17.08.2022.

11:21

Poljska poručila Ukrajini: Priznajte, to je bio genocid
EPA-EFE/Grzegorz Michalowski

Reč je o masovnom ubistvu Poljaka od strane ukrajinskih nacionalista tokom Drugog svetskog rata u dva ukrajinska regiona, a poljski zvaničnik smatra da će Kijev to morati da prizna pre ili kasnije.

“Moraće to da priznaju, jer je reč o činjenici. Bila je doneta politička odluka koja je sprovedena s ciljem etničkog čišćenja, a to je istrebljenje celokupne nacionalane manjine koja je na tom području živela vekovima”, rekao je Jaroslav Selin za poljske medije.

“To je genocid i uklapa se u sve odrednice definicije genocida, dakle tu nema rasprave. To je istorijska činjenica, a pre ili kasnije Ukrajina će to morati da prizna”, dodao je on.

Naime, prema podacima poljskih istoričara između 100.000 – 130.000 etničkih Poljaka masakrirano je, a zločin je počinila armija Stepana Bandere.

Poljski parliament ustanovio je 2016. godine nacionalni dan sećanja na žrtve, koji se obeležava svakog 11. jula, kada je Banderina armija UPA napala 150 gradova u oblastima Volhinia i Istočna Galicia u kojima su živeli pripadnici poljske nacionalne manjine.

Zvanični KIjev tada je reagovao, tvrdeći da je usvajanje takve rezolucije u Varšavi kontraproduktivno, podseća Raša tudej.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: