Bajden potpisao: Najveći paket klimatskih mera u američkoj istoriji

Američki predsednik Džozef Bajden potpisao je zakon vredan 430 milijardi dolara, koji se smatra najvećim paketom klimatskih mera u američkoj istoriji.

Izvor: Tanjug

Sreda, 17.08.2022.

07:36

Bajden potpisao: Najveći paket klimatskih mera u američkoj istoriji
Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Zakon ima za cilj da smanji emisije štetnih gasova, ali i da snizi cene lekova koji se izdaju na recept i rastuću inflaciju, prenosi Rojters.

Zakonom koji je Bajden potpisao juče na ceremoniji u Beloj kući, uz prisustvo vodećih demokrata, obuhvaćena su najznačajnija ulaganja federalnih vlasti u borbi protiv klimatskih promena od oko 375 milijardi dolara tokom 10 godina.

Njime je predviđeno i ograničavanje cene lekova na 2.000 dolara godišnje na trošak građana koji su osigurani kroz federalni zdravstveni program.

Takođe zakon će pomoći oko 13 miliona Amerikanaca da plate zdravstveno osiguranje produžavanjem subvencija koje su odobrene tokom pandemije koronavirusa, i obezbediće da korporacije i bogati plaćaju poreze koje duguju.

Demokrate su poručile da će to sve pomoći u borbi protiv inflacije smanjenjem federalnog deficita.

Nešto ranije je Donji dom američkog Kongresa usvojio predlog zakona o klimatskim promenama, zdravstvu i porezima, koji se još naziva i zakon o smanjenju inflacije, a pre njega je to učinio i Senat, preneli su američki mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: