"Bojim se da EU nema jasan plan za Balkan"

Ivana Stradner iz američkog Instituta "Enterprajz", smatra da EU neuspehom na Balkanu rizikuje da izgubi kredibilitet.

Izvor: Kosovo online
Podeli
EPA-EFE/ OLIVIER HOSLET
EPA-EFE/ OLIVIER HOSLET

Ona se ne nada da će sledeći sastanak rešiti sve probleme koji postoje više od decenije, prenosi Glas Amerike.

"Bojim se da EU nema jasan plan za Balkan. To je moja glavna briga jer se ne nadam da će sledeći sastanak rešiti sve probleme koji postoje više od decenije. Ovo će biti ozbiljan test za EU ​​da li su voljne i sposobne da reše ovu krizu pre jeseni. Treba da deluju što pre, jer su nedavno najavili dalje proširenje EU i dali priliku drugim zemljama poput Moldavije da uđu u Evropsku uniju. Ako ne pošalju snažan signal Balkanu, onda bi pitanje za zemlje poput Ukrajine i Moldavije bilo da li je posvećenost proširenju EU lažno obećanje", rekla je Stradner.

Kako kaže EU je do sada napravila mnogo grešaka, koristeći "šargarepu" mnogo više, nego "štap".

"Evropska unija je do sada napravila mnogo grešaka koristeći šargarepu mnogo više nego štap. Ali drugo je pitanje: zašto EU, posebno posle izjave francuskog predsednika Makrona o daljem širenju EU, ne stavlja do znanja da li je to proširenje stvarno ili nije? Mislim da treba da se pozabavimo i liderima na Zapadu, oni treba da budu iskreni i da jasno kažu da li zaista žele da budu deo Evropske unije, jer je generalno korupcija na Balkanu veoma visoka i mnoge zemlje trenutno nisu pune demokratije", dodaje Stradner.

Neodobravanje vizne liberalizacije za Kosovo, beskonačno odlaganje procesa za sve balkanske zemlje, dodaje Stragner, samo su oslabili uticaj Brisela u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 54 idi na stranu