Ukrajina krenula u kontraofanzivu; otkrivena i taktika: "Napravićemo haos Rusima"

Ukrajina je pokrenula kontraofanzivu, rekao je za Gardijan Mihailo Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kako je naveo, cilj je stvaranja haosa unutar ruskih snaga napadom na linije snabdevanja duboko na okupiranim teritorijama

Podoljak je rekao da bi u naredna dva-tri meseca moglo doći do napada sličnih današnjim misterioznim napadima na železničko čvorište i vazdušnu bazu na Krimu, kao i prošlonedeljnom napadu na ruske ratne avione na aerodrom Saki na Krimu.

Rusija je saopštila da je današnji požar na skladištu municije u okrugu Džankoj na Krimu – incident koji je Podoljak nazvao "podsetnikom“ da Krim "predstavlja visok rizik od smrti za osvajače i lopove“.

"Ne koristimo taktiku iz 60-ih i 70-ih godina"

Ukrajina nije preuzela odgovornost za napade, koji su naveli ruske turiste da u panici beže sa Krima. U glavnom gradu regiona Simferopolju danas su se formirali redovi ispred železničke stanice.

Ministarstvo odbrane u Moskvi saopštilo je da se bavi slučajevima sabotaže i da preduzima "neophodne mere" da spreči dalje epizode.

"Naša strategija je da uništimo logistiku, linije snabdevanja i skladišta municije i druge vojne infrastrukturne objekte. Time se stvara haos u sopstvenim snagama“, rekao je Podoljak.

"Tako Rusija misli da kontraofanziva zahteva ogromnu količinu ljudstva poput džinovske pesnice i da ide samo u jednom pravcu. Ukrajinska kontraofanziva izgleda sasvim drugačije. Ne koristimo taktiku iz 60-ih i 70-ih, iz prošlog veka“, rekao je on.

Da li Ukrajina ima dovoljno vojnika i naoružanja za kontraofanzivu?

Međutim, njegove primedbe mogu se protumačiti i kao priznanje da se Ukrajina bori da prikupi količinu ljudi i oružja koja je potrebna za kontraofanzivu na jugu zemlje, za koju je obično potreban broj vojnika tri prema jedan.

Umesto toga, Ukrajina je pokušala da odseče Herson, jedini okupirani grad na zapadnoj obali reke Dnjepar, uništavajući drumske i železničke mostove nedavno dostavljenom zapadnom artiljerijom.

Cilj je sprečiti Rusiju da efikasno snabdeva svoje snage. Podoljak je zatražio "još 50, 60, 80" MLRS, pored 20 koji su već stigli u Ukrajinu.

MLRS je američki višecevni raketni sistem za koji Podoljak kaže da je "veoma dobar“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 593 idi na stranu