"Svet je na ivici sukoba, a NATO pravi vojsku"

NATO gradi vojni potencijal u Evropi i to je počeo da radi mnogo pre sukoba u Ukrajini, izjavio je u sekretar Saveta bezbednosti Belorusije Aleksandar Volfovič.

Izvor: Novosti
Podeli
 EPA-EFE/Tomas Kalnins
EPA-EFE/Tomas Kalnins

On to radi ignorišući konstruktivne signale Rusije što je dovelo do nestabilnosti na "Starom kontinentu"

"NATO gradi svoj vojni potencijal u istočnoj Evropi i počeo je to da radi mnogo pre sukoba u Ukrajini, ignorišući konstruktivne signale Rusije. Mnoge zemlje čak deluju protiv sopstvenih interesa, sistematski ruše postojeću arhitekturu globalne i regionalne bezbednosti i zapravo balansiraju na ivici rata, što, naravno, koči pokretanje mirovnog procesa", izjavio je Volfovič.

Na Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti, Volfovič je dodao da destruktivna uloga NATO-a u ovim procesima je očigledna jer je alijansa znatno povećala prisustvo na svojim istočnim bokovima.

"Rusija je odavno upozoravala da širenje NATO-a može da ugrozi bezbednost u Evropi. Izgradnje njihovih vojnih potencijala šteti zemljama regiona, a pogotovo je neprihvatljivo širenja alijanse na postsovjetski prostor" kaže sekretar Saveta bezbednosti Belorusije.

On se potom osvrnuo i na zahteve Finske i Švedske za pridruživanje pomenutom vojnom savezu.

"Uz to, alijansa nastavlja da vodi politiku otvorenih vrata. Odluke Finske i Švedske će dodatno uticati na pogoršanje bezbednosti u regionu. Očigledno je to neosnovana politička odluka", zaključio je Volfovič.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 593 idi na stranu