"Ovo je Putinov rat"

Treba li Evropska unija da zabrani ulazak i turistima iz Rusije?

Izvor: DPA

Utorak, 16.08.2022.

16:12

EPA-EFE/THIBAULT CAMUS / POOL MAXPPP OUT

"Građani Rusije nisu počeli rat, ali moramo jasno da kažemo da ga podržavaju", rekla je u ponedeljak uveče premijerka Finske Sana Marin.

Sankcije ruskim državljanima, a ne samo pojedincima iz rukovodstva u Moskvi, podržala je danska premijerka Mete Frederiksen, ali ne i nemački kancelar Olaf Šolc.

"Nije u redu da građani Rusije kao turisti idu u EU, u šengenski prostor i tamo se šetaju, dok Rusija ubija ljude u Ukrajini", rekla je Sana Marin u Oslu na samitu skandinavskih zemalja i Nemačke.

Šolc je ostao pri svom protivljenju opštoj zabrani putovanja navodeći da to može da pogodi i ruske državljane koji beže od Putinovog režima. "Naše odluke ne treba da im otežaju put u slobodu, da napuste zemlju i sklone se od diktatora", rekao je nemački kancelar.

"Ovo je Putinov rat, a ne rat ruskog naroda", istakao je Šolc. EU je već uvela embargo pojedincima iz ruskog političkog i privrednog rukovodstva. Za proširenje zabrane putovanja na ostale građane prošle nedelje se izjasnila i premijerka Estonije Kaja Kalas. Premijerke Norveške i Danske traže da o sankcijama raspravlja samit EU. Neki Evropljani, a možda posebno Ukrajinci misle da je čudno što ruski turisti uprkos ratu mogu u EU, rekla je Mate Frederiksen. Švedska premijerka Magdalena Anderson jasno je podržala predlog da se razgovara, ali je veoma malo rekla o svom stavu, isto kao i norveški premijer Jonas Gar Stjore.

Šolc je posle razgovora u Oslu zajedno sa norveškim kolegom pogledao čuvene slike Edvarda Munka "Vrisak" i "Madonu", a potom su se brodom na električni pogon provozali fjordom. Za nemačkog kancelara je ovo bila prva zvanična poseta Norveškoj. Norveška je od sredine juna, kada je Rusija drastično smanjila izvoz, najvažniji isporučilac gasa u Nemačku. "Veoma se radujem što Nemačka i Evropa u Norveškoj imaju sigurnog, demokratskog i pouzdanog partnera za snabdevanje", rekao je Šolc.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: