EU u "akciji": Pakt neće biti proglašen "mrtvim"

Evropska unija procenjuje odgovor Irana na ono što je evropski blok nazvao konačnim predlogom za spas nuklearnog sporazuma iz 2015.

Izvor: Tanjug

Utorak, 16.08.2022.

14:21

EU u
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

EU je i u konsultacijama sa SAD, izjavila je danas portparolka EU.

"U ovom trenutku proučavamo (odgovor) i konsultujemo se sa ostalim učesnicima JCPOA i SAD o daljem putu", rekla je portparolka novinarima u Briselu, misleći na nuklearni sporazum čija je zvanična skraćenica JCPOA, preneo je Rojters. Ona je odbila da navede vremenski okvir za bilo kakvu reakciju EU koja koordinira pregovore u Beču.

Posle 16 meseci povremenih, indirektnih američko-iranskih pregovora, uz koordinaciju EU, visoki zvaničnik evropskog boka je 8. avgusta rekao da je EU iznela konačnu ponudu i da očekuje odgovor za nekoliko sedmica.

Iran je odgovorio na predlog kasno sinoć, ali ni Teheran ni EU nisu izneli detalje odgovora. Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahian pozvao je prethodno SAD da pokažu fleksibilnost u rešavanju tri preostala pitanja, sugerišući da odgovor Teherana neće biti konačno prihvatanje ili odbijanje. Vašington je poručio da je spreman da brzo zaključi sporazum o obnavljanju sporazuma iz 2015. na osnovu predloga EU.

Diplomate i zvaničnici rekli su britanskoj novinskoj agenciji da bez obzira da li Teheran i Vašington prihvate konačnu ponudu EU ili ne, nijedna strana verovatno neće proglasiti pakt "mrtvim" jer je njegovo održavanje u životu u interesu obe strane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: