Asanž tužio CIA: Ovo je za sankcije, čak i ukidanje tužbe

Advokati osnivača "Vikiliksa" DŽulijana Asanža podneli su tužbu protiv američke Centralno-obaveštajne agencije (CIA) i njenog bivšeg direktora Majka Pompea.

Izvor: Tanjug

Utorak, 16.08.2022.

13:24

Asanž tužio CIA: Ovo je za sankcije, čak i ukidanje tužbe
Profimedia

Oni tvrde da je služba snimala njihove razgovore i kopirala podatke sa njihovih telefona i računara.

Tužbi su se pridružila i dvojica novinara Amerikanaca, a advokati tvrde da je CIA prekršila ustavnu odredbu u Sjedinjenim Američkim Državama o zaštiti poverljivih razgovora sa Asanžom, koji je Australijanac, preneo je Gardijan.

U tužbi se navodi da je CIA radila sa firmom za obezbeđenje koju je ugovorila ambasada Ekvadora u Londonu, gde je Asanž u to vreme boravio, kako bi špijunirala osnivača Vikiliksa, njegove advokate, novinare i ostale sa kojima se Australijanac sastajao.

Asanž se suočava sa ekstradicijom iz Velike Britanije u SAD, gde se tereti za kršenje američkog zakona o špijunaži objavljivanjem američkih vojnih i diplomatskih dosijea 2010. godine, a u vezi sa ratovima u Avganistanu i Iraku.

Advokat iz Njujorka Robert Bojl, koji zastupa podnosioce tužbe rekao je da navodno špijuniranje Asanžovih advokata znači da je pravo osnivača Vikiliksa na pravedno suđenje "sada ukaljano, ako ne i uništeno".

"Moraju da uslede sankcije, čak i odbacivanje optužbi ili povlačenje zahteva za izručenje kao odgovor na ove evidentne neustavne aktivnosti ", rekao je Bojl novinarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: