A sada preti superpoplava, trajaće nedeljama?

Kalifornija je kroz istoriju postala jedno od područja koje se stalno bori sa posledicama suša, požara i zemljotresa.

Izvor: B92

Utorak, 16.08.2022.

08:08

A sada preti superpoplava, trajaće nedeljama?
Ilustracija, foto: EPA-EFE/ STR

Gotovo svake godine, pa tako i ove, vlada savezne države Kalifornija mora da proglasi vanredno stanje zbog visokih temperatura i nedostatka padavina. Međutim, stručnjaci upozoravaju da će klimatske promene u Kaliforniji izvazvati još jednu, neočekivanu nepogodu - superpoplavu.

Prema najnovijem istraživanju objavljenom u naučnom časopisu "Science advances", globalno zagrevanje udvostručilo je šanse da Kaliforniju pogodi najveća poplava u poslednjih 40 godina.

Meteorolozi sa Univerziteta Kalifornija, pak, smatraju da bi ta poplava mogla da bude ista, ako ne i gora od one koja je 1862. godine pogodila to područje. Naime, tada je kiša padala 30 dana bez prestanka, pa je čak promenila tok reke Los Anđeles. Kada bi se slična oluja dogodila danas, 10 miliona ljudi bilo bi raseljeno, prometni auto-putevi bili bi zatvoreni mesecima, a veliki gradovi kao što su Frezno, Stokton i Los Anđeles bili maltene pod vodom.

Neki procenjuju da bi takva nepogodna napravila štetu od najmanje jednog biliona dolara, što je više od bilo koje prirodne katastrofe u svetskoj istoriji. Stručnjaci upozoravaju da bi ta šteta bila pet puta veća od one koju je pričinio uragan Katrina, koja je bila do sada najskuplja katastrofa u istoriji SAD. Kako navode mediji, stručnjaci su predviđanja uradili kombinacijom postojećeg modela za modeliranje meteoroloških prilika i postojećih klimatskih modela. Naučnici smatraju da će oluja najverovatnije nastati tokom zime u Tihom okeanu, odnosno u blizini Havaja. Za sada niko ne zna kada će to tačno biti, ali se pretpostavlja da će iz ogromnog širenja tropskog vazduha oko ekvatora nastati veliki oblak vodene pare, koji će se zatim uputiti prema zapadnoj obali SAD.

Kada veliki oblak vlage stigne do Kalifornije, naići će na planine, zbog čega će krenuti ka većim visinama, što će uticati da se ta vazdušna masa ohladi i stvori obilne kiše i sneg. Pretpostavlja se da će padavine trajati nedeljama.

Stručnjaci upozoravaju da će ta superpoplava biti test za kalifornijske brane, nasipe i obilaznice, a neki istraživači pretpostavljaju da će u pojedinim delovima te savezne države pasti više od 2.500 milimetara kiše.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: