Šta je Putinov sledeći korak? General-potpukovnik procenio – "Ovo će biti veoma dug sukob"

Ni Rusija ni Ukrajina neće verovatno ove godine izvršiti bilo kakvu presudnu vojnu akciju, rekao je za Bi-Bi-Si šef britanske vojne obaveštajne službe.

Izvor: Blic
Podeli
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Govoreći u retkom javnom intervjuu, general-potpukovnik Džim Hokenhal je takođe rekao da je veoma pomno pratio rusku potencijalnu upotrebu nuklearnog oružja.

Dana 23. februara general Hokenhal je u 2.00 sata noću dobio telefonski poziv u kom mu je rečeno da ima nekih čudnih pokazatelja aktivnosti na ukrajinskoj granici, pa se vratio biciklom na posao.

Stigla je potvrda da je Rusija zaista izvršila invaziju na svog suseda.

Nekoliko minuta kasnije, a još u ranim jutarnjim satima, on je informisao britanskog premijera i sekretara odbrane o početku oružanog sukoba u Evropi.

Kao šef obaveštajne službe odbrane u poslednje četiri godine, general Hokenhal radi u senci, upravljajući organizacijom koja se bavi visoko poverljivim i tajnim informacijama. Rat u Ukrajini učinio je važnijim njen rad i njegov posao.

On kaže da je tada postajao sve uvereniji da će Rusija započeti invaziju u novembru prošle godine. Tada je mislio da će se to desiti, priseća se.

Nedelju dana pre invazije, doneo je veoma neobičnu odluku da na Tviteru objavi mapu koja predviđa verovatne planove za invaziju Rusije. Bila je to odluka za koju kaže da nije bila laka, ali je bio ubeđen da postoji potreba da se informacije iznesu u javnost.

"Važno je izvući istinu pre nego što dođu laži", kaže on.

On takođe brani odluku Zapada da istakne potencijal Rusije da koristi hemijsko i biološko oružje. Veruje da im je to pomoglo da se spreče takozvane "operacije lažne zastave" u pokušaju da prikažu Ukrajince ili Zapad kao podstrekače sukoba.

Retko kada je toliko poverljivih obaveštajnih podataka podeljeno javno. Odbrambena obaveštajna služba od tada objavljuje svakodnevna ažuriranja tokom rata.

Obaveštajni podaci nisu nauka – predviđanja su napravljena na skali verovatnoća, a postoji niz stvari koje su iznenadile britansku odbrambenu obaveštajnu službu.

General Hokenhal kaže da su snaga zapadnog jedinstva i ukrajinski otpor premašili očekivanja. Kao i neuspesi ruske vojske, čija su komanda, kontrola i logistika bili loši, sugeriše on. Takođe je bilo političkog mešanja, od strateškog do taktičkog nivoa, dodaje on.

Postoji nedostatak poverenja između ruske političke i vojne klase – a general Hokenhal kaže da je iznenađen što je Moskva trpela sve ove probleme u isto vreme.

Šta će se dalje dešavati?

Trebalo bi da budemo oprezni kada razmišljamo u binarnim terminima – da ljudi pobeđuju ili gube – ili da mislimo o pat pozicijama, kaže general Hokenhal.

Rusija, kaže on, očigledno pokušava da regrutuje više snage nakon što je pretrpela značajne gubitke. Takođe mora da prerasporedi neke svoje trupe iz Donbasa na jug, gde je, kako kaže, pod značajnim pritiskom ukrajinskih snaga u Hersonu i oko Hersona.

Ali general Hokenhal i dalje smatra da je nerealno očekivati odlučujući pomak na jugu u narednim mesecima.

Kaže da razume želju Ukrajine da ponovo zauzme teritoriju, ali dodaje da, iako će biti kontranapada i kontraofanziva, ne veruje da će ove godine biti preduzete odlučne akcije bilo koje strane.

On očekuje veoma dug sukob.

Nuklearna opcija

Postavlja se još jedno pitanje – šta će predsednik Vladimir Putin da uradi ako nastavi da ne ispunjava svoje vojne ciljeve? Da li bi mogao da pribegne upotrebi nuklearnog oružja?

General Hokenhal kaže da se ovo prati "veoma, veoma pažljivo".

Ruska vojna doktrina, za razliku od zapadne, uključuje upotrebu taktičkog, ili bojnog, nuklearnog oružja za vojne operacije.

Iako veruje da je malo verovatno da će taktičko nuklearno oružje uskoro biti upotrebljeno, kaže da će to nastaviti da posmatra.

Verovatnoća njihovog korišćenja može da se promeni ako se dinamika bojnog polja promeni, objašnjava on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 593 idi na stranu