Odustaju od nuklearnog oružja? "Završavamo posao i bez njega"

Nema potrebe za upotrebom nuklearnog oružja u Ukrajini da bi se postigli ciljevi specijalne operacije, saopštio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Izvor: B92

Utorak, 16.08.2022.

11:09

Odustaju od nuklearnog oružja?
Tanjug/AP Photo

„Sa vojne tačke gledišta, nema potrebe da se koristi nuklearna oružje u Ukrajini za postizanje postavljenih ciljeva“, rekao je Šojgu tokom Moskovske konferencije o međunarodnoj bezbednosti, prenosi Tas.

Prema ruskom ministru, glavna svrha nuklearnih snaga Moskve je da odvrate nuklearni napad.

„Njihova upotreba je ograničena na vanredne situacije, koje su definisane u ruskim smernicama koje su dostupne za javnost“, dodao je Šojgu.

On je rekao i da su apsurdne izjave zapadnih medija da Rusija navodno može da upotrebi hemijsko oružje u Ukrajini.

„Apsurdne su izjave o mogućoj upotrebi hemijskog oružja u Ukrajini“, rekao je Šojgu na konferenciji za novinare i dodao da je Rusija u potpunosti eliminisala hemijsko oružje 2017.godine, prenosi Tas.

Ruski ministar je govorio i jačanju Severnoatlantske alijanse na istočnom krilu i naveo da se njim dovršava degradacija poverenja i kontrole naoružanja koja je uspostavljena u Evropi.

„Bezbednosna situacija u Evropi je postala gora nego na vrhuncu Hladnog rata. Vojna aktivnost alijanse karakterišu maksimalno agresivne antiruske predrasude. Značajne NATO snage su prebačene na kontinent iz Sjedinjenih Država i njihova brojčanost u istočnoj i centralnoj Evropi se višestruko povećala“, naglasio je u obraćanju na Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti Šojgu.

On je rekao i da je NATO počeo da raspoređuje dodatne snage na svom istočnom krilu pre nego što je Rusija započela svoju specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

Šojgu je saopštio i da su strani vojni savetnici prisutni u Ukrajini i da koordiniraju akcije njenih oružanih snaga i da kontrolišu upotrebu oružja.

Ukrajina dobija obaveštajne informacije iz svih izvora dostupnih za NATO, dok se „oružje koristi pod kontrolom zapadnih specijalista“, dodao je ruski ministar, navodi Tas.

„Iza ukrajinskih vojnih operacija stoje Vašington i London. Zapadne obaveštajne službe daju koordinate ciljeva za napade, a isporuka podataka o ciljanju sistema naoružanja je pod potpunom kontrolom zapadnih stručnjaka“, rekao je Šojgu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: