Stigao; Može, ali da ne čačkate

Kineski istraživački brod stigao je danas u luku Hambantota u Šri Lanki, uprkos zabrinutosti Indije i SAD koje strahuju od špijunaže.

Izvor: Beta

Utorak, 16.08.2022.

07:45

Stigao; Može, ali da ne čačkate
Tanjug/AP Photo/Eranga Jayawardena

Brodu Juan Vang 5 je dozvoljeno da pristane pod uslovom da ne sprovodi nikakva istraživanja dok je u vodama Šri Lanke, rekli su lučki zvaničnici posle konsultacija sa Indijom, SAD i Kinom.

Brod je trebalo da stigne prošle nedelje, ali je Šri Lanka zatražila od Kine da odloži dolazak zbog protesta Indije, koja je zabrinuta zbog aktivnosti Kine u regionu.

Međutim u subotu posle intenzivnih pregovora, vlasti Šri Lanke saopštile su da brod može da pristane u Hambantoti i da tamo ostane šest dana.

Sajtovi za analizu pomorskog saobraćaja opisuju Juan Vang 5 kao brod za istraživanje i nadzor, ali prema indijskom kanalu Si En En Njuz18 (CNN-News), to je špijunski brod.

Nju Delhi je zabrinut zbog sve većeg prisustva Kine u Indijskom okeanu i njenog uticaja na Šri Lanku, koju Indija smatra svojom zonom uticaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: