KFOR spreman da interveniše na Jarinju i Brnjaku: "Specijalci Kosovske policije u borbenoj gotovosti"

Rukovodstvo tzv. Kosovske policije izdalo je naređenje da se sve specijalne jedinice stave u punu borbenu gotovost i na raspolaganje.

Izvor: Kosovo online
Podeli
EPA/DJORDJE SAVIC
EPA/DJORDJE SAVIC

Što konkretno znači da se prekinu godišnji odmori i da se u slučaju uzbune, sve jedinice stave u potpunu borbenu gotovost u najkraćem vremenskom periodu, prenose mediji.

Kako prenose izvori "Novosti", na potezu Brnjak-Tabalije odnosno objekta koji koriste pripadnici tzv. interventne mobilne pogranične policije, dopremljeno je vozilo "ulta” namenjeno za razbiljanje demonstracija, dok su prisutna i dva vozila marke "Hamer”.

Inače, danas u posle podnevnim časovima, pripadnici Specijalne jedinice KP zvane NJso koji su srpske nacionalnosti, a radno su angažovani u bazi Belvedere, u mestu Bair u južnom delu Kosovske Mitrovice, vanredno su poslati da patroliraju južno od reke Ibar, u sredinama koje su većinski naseljene Srbima.

Osim toga pripadnici NJso u pomenutoj bazi Belvedere, tokom celog dana su uvežbavali korišćenje borbenih vozila, odnosno blindiranih vozila, i realizovali niz vezbi prve pomoći.

Takođe, tri blindirana vozila, kao i jedan vodeni top za razbijanje demonstracija, navodno su prazni otišli na područje Prištine, pri čemu postoje komentari pripadnika navedene jedinice da su pomenute blinde navodno otišle po još ljudstva.

Kfor je povećao svoje prisustvo na prelazima Jarinje i Brnjak, a takođe i svoje aktivnosti patroliranja u tom području, kako bi povećao svest o situaciji. Ove mere su preduzete kako bi se omogućilo Kforu da brzo reaguje na sve bezbednosne izazove, odgovoreno je Kosovo onlajnu iz Kforove Kancelarije za odnose sa javnošću.

"Želimo da uverimo svakoga da je Kfor spreman da interveniše ako bude potrebno", dodato je u odgovoru na pitanja Kosovo onlajna upućena povodom uočenog pojačanog prisustva Kfora kod prelaza Jarinje i dolaska u ovo područje dva džipa Kosovskih bezbednosnih snaga, kao i da li su za to imali potrebne dozvole.

U odgovoru koji nam je dostavljen, kaže se i da mandat Misije Kfor, koji proizilazi iz Rezolucije SB UN 1244 iz 1999. godine, jeste da obezbedi sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude na Kosovu.

"Da bi izvršio svoje zadatke, Kfor održava vidljiv i okretan stav na terenu", navodi Kforova Kancelarija za odnose sa javnošću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 54 idi na stranu