Šta se sprema na Kosovu? Daju 50 miliona evra za oružje

Ministar tzv. Kosova Armend Mehaj naveo je da je u pripremi najveća terenska vežba u regionu Balkana.

Izvor: Slobodna Bosna
Podeli
Ilustracija, foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ
Ilustracija, foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Kako je istakao, na Kosovu i Metohiji biće organizovana vežba "Difender Jurop 23" (Defender Europe 23).

"Pripreme su u toku. Pripremne vežbe naše vojske, nabavka opreme i završetak infrastrukture, prethode ovoj vežbi“, poručio je ministar na društvenoj mreži "Fejsbuk".

Naznačio je da će na vežbi "Difender Jurop“, koja će se održati sledeće godine, tzv. Kosovske bezbednosne snage uzeti učešće sa dva puka.

"Tokom vežbe planirano je da se provere pešadijski kapaciteti KBS-a na nivou puka, od specijalizovanih jedinica za validaciju američke vojske“, naveo je ujedno Mehaj.

Precizira da će vežba "Difender Jurop 23” još da dokaže "pripremljenost i visoku profesionalnost KBS", prenosi portal "Slobodna Bosna".

"Difender Jurop“ zajednička je vojna vežba pod vodstvom NATO-a, na kojoj je tzv. Kosovo i prošle godine učestvovalo.

Ministarstvo odbrane tzv. Kosova potvrdilo je i ranije da će pripadnici KBS-a biti dio ove vežbe, a dok je Mehaj u više navrata najavio da se KBS priprema.

U okviru povećanja operativnih borbenih veština i kapaciteta kopnene komande, sa fokusom na vežbu "Difender Jurop 23“ koja će se održati u Krivolaku u Severnoj Makedoniji, pripadnici KBS-a su sa svojim pukovnicima sproveli obuku vojnih veština pod nazivom "Taktika malih jedinica“, potvrdio je Mehaj u julu ove godine.

Takođe, portal prenosi da je u junu na poligonu u Đakovici izvedena vežba "Stil alfa 02“.

"Difender Jurop 23, koordinacija kao zajedničke misije, naš je put ka našim krajnjim ciljevima – članstvu u evropskim i evroatlanstkim institucijama“, naveli su prethodno iz ministarstva odbrane tzv. Kosova.

Sa druge strane, Mehaj se u prethodnim danima oglašavao objavama u kojima je govorio o unapređenju KBS-a i radu kosovskog ministarstva odbrane, navodeći da se nikada nije izdvajalo više novca.

"Mi ćemo svakodnevno pripremati i jačati vojsku tzv. Kosova, ona je spremna da zaštiti svaki kutak teritorije republike. Podići našu vojsku na nivo armija NATO zemalja je naša misija koju ćemo svakako ispuniti“, poručio je on pre nekoliko dana.

Mehaj je naveo da je u periodu od godinu i po dana regrutovano 1.240 vojnika, i istakao da će biti otvoreni konkurse kako bi se popunila mesta za 612 aktivnih vojnika i 367 pripadnika koji bi bili u rezervnom sastavu.

Kazao je i da je u vreme dosadašnje vlasti obećano preko 50 miliona evra za kupovinu oružja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 54 idi na stranu