Hrvatu zarobljenom u Ukrajini počelo suđenje, preti mu smrtna kazna?

Hrvatu kojeg je sud u Donjecku na istoku Ukrajine optužio da je plaćenik ukrajinskih snaga preti smrtna kazna, objavili su danas ruski mediji.

Izvor: index.hr
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/FatihYavuz
Ilustracija: Shutterstock/FatihYavuz

On i još četvorica stranih državljana optuženi su da su se kao plaćenici borili na ukrajinskoj strani.

Trojici, uključujući Hrvata, preti smrtna kazna. Ostala dvojica su Britanac John Harding i Šveđanin Matijas Gustafson, prenosi agencija TASS. Sva trojica uhapšena su u Mariupolju i oko njega, prenosi Index.hr.

Pozivajući se na sudiju, TASS navodi da bi se suđenje moglo nastaviti početkom oktobra. Još dvojica Britanaca, Dilan Hili i Endrju Hil, takođe su optuženi, ali im ne preti pogubljenje. Sva petorica izjasnila su se da nisu krivi.

Hrvatska je najstrože osudila podizanje optužnice, saopštilo je Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova (MVEP) ocenjujući da je protivna međunarodnom pravu i međunarodnim konvencijama o postupanju sa zarobljenim civilima i ratnim zarobljenicima.

Danas, na dan kada je počelo suđenje, objavljen je nov snimak u kojoj opisuje kako se našao u Ukrajini.

"Dobio sam ponudu da mogu ostati u Ukrajini ako idem po ugovoru na vojni rok. Budući da strani službenici vojske dobijaju boravišnu dozvolu dok im traje ugovor, a nakon tri godine mogu dobiti i državljanstvo, ja sam se odlučio na ugovor. Bio sam par kilometara severno od fabrike Iliča. Tamo smo imali kontrolni punkt. Odveli su nas na punkt i rekli da ćemo biti u drugoj liniji i da napravimo rovove. Iskopali smo rovove", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 593 idi na stranu